Göteborgs-Posten

Få snits på vinet

Världens gång: Hur gör man egentligen för att piffa upp surt rödvin. Floka förnyar bekantskap­en med några legendaris­ka husmorstip­s.

- vg@gp.se

Några hotell och hus klirrade till när jag sög upp dem med dammsugare­n. Hade gömt Monopolet för att slippa spela. Istället rullar jag fram divanen av rosa plysch jag köpte på nätet i våras. Jag når precis vinglaset på huggkubben bredvid tändsticko­rna och telefonen står på ljudlöst. Och jag vill inte spela skitgubbe, eller dam och absolut inte Monopol. Istället fördjupar jag mig i ”Pysslingen i hemmet - råd för hus och husgeråd” (Fritzes bokförlag, 1955) samt uppföljare­n ”Andra pysslingen i hemmet”. Jag behöver varken oroa mig för att spilla vin på boksidorna eller divanen, för detta finns otaliga lösningar på i boken. Håller man sig bara inom ett välsortera­t 50-talskök med salt, ättika, korkar, säkerhetsn­ålar, bikarbonat...ni vet, behöver man inte gå hemifrån. Möjligen då för att köpa vinet, i det här fallet Vino Tinto, samma flaska som agerar fotomodell på fyra olika ställen i boken. Jag kommer nu att ge er dessa fyra tips.

DET FÖRSTA HANDLAR om att slipa knivar. Man gnider knivbladet mot flaskhalse­n och får en knivskarp egg som resultat. Hur det låter vill jag slippa tänka på. Man slipper öppna för skärslipar­en, vilken alla är rädda för, och man slipper få vispar uppkastade på taket, vilket blev straffet om man betalade för dåligt för slipningen. Så var det i alla fall i Alingsås på 1950-talet, sägs det.

Tips nummer två handlar om servering av vin utan att spilla. Man riskerar inte att det droppar på bordsduken om man stryker litet smör runt flaskhalse­ns kant. Både servetter som hålls under flaskan mot dropp och dukar är besvärliga att tvätta, om man inte är snabbt framme med saltet och potatismjö­let, och vem vill komma rusande med sådant på en restaurang? Tipset passar förstås inte på bagin-box, där den lilla kranen gör det lättare att pricka glaset, men jag ska testa att tappa upp vinet på en flaska och smöra kanten för sakens skull. Det tredje tipset handlar om hur man får upp en vinkork när man har glömt korkskruve­n.

EN METOD, SOM jag inte rekommende­rar när korken satt sig, är att slå flaskans botten kraftigt mot en dörrpost. Det finns alltid någon hävdar att detta är det bästa. Själv föredrar jag att pressa ner korken, efter att först ha smulat sönder den med en kulspetspe­nna så att den lättare kan tryckas ner. Tyvärr fanns det en myt bland män, i varje fall på 70-talet, att korksmulor kunde fastna i prostatan och leda till sterilitet. Istället för nedtryckni­ng av kork rekommende­rar boken Pysslingen i hemmet att man knyter ihop en handduk och hänger över dörrkanten, sätter korkskruve­n i öglan på handduken och drager hårt, dvs man hänger i flaskan och använder sin kroppstyng­d för att dra ur korken. Här vill jag att ni ser en husmor i grå yllekjol hängande framför en dörr med klackarna rakt ut. Detta kräver att dörren stängs så att handduken kläms fast i dörrposten.

Får tyvärr bara plats för en bild, och det är tips nummer fyra: Surt vin. För att göra ett enkelt rödvin godare låter man det stå och lufta en dag och lägger i en krystallos­tablett några timmar innan det skall serveras. Sedan ställer man det på golvet intill elementet.

 ??  ??
 ?? Illustrati­on: KARIN FLODHAMMAR ?? TA EN TABLETT!
Illustrati­on: KARIN FLODHAMMAR TA EN TABLETT!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden