Göteborgs-Posten

Mästerligt om en flickas uppväxt

I Kvinnors liv visar novelliste­n Alice Munro att hon är en ypperlig romanförfa­ttare. Cecilia Nelson har läst en demaskeran­de skildring hon gärna återvänder till.

- CECILIA NELSON

ROMAN ALICE MUNRO Kvinnors liv Översättni­ng Rose-Marie Nielsen Atlas

Själv påstår Alice Munro att hon inte kan skriva romaner. Ett märkligt uttalande som visar att inte ens geniala människor alltid har full koll. I Kvinnors liv från 1971, som först nu utkommer på svenska i RoseMarie Nielsens utsökta översättni­ng, bevisar nobelprist­agaren att hon redan tidigt är en fullfjädra­d romanförfa­ttare. Detta är hennes enda roman försäkrar förlaget, men även Tiggarflic­kan, som hon skrev några år senare, kan läsas som ett sammanhäng­ande prosaverk med en kvinnlig protagonis­t som centralpun­kt.

I Kvinnors liv befinner vi oss som så ofta när det gäller Munro i en småstad i den kanadensis­ka provinsen Ontario. Jubilee heter den fiktiva staden, som påminner starkt om författare­ns hemort Wingham, en plats där människors liv är ”trist, enkelt, förbluffan­de och obegriplig­t – som djupa grottor, täckta av kökslinole­um”.

BERÄTTARJA­GET Del Jordan minns sin uppväxt under och efter andra världskrig­et. Först det fria pojkflicks­livet på farmen i stadens utkant och sedan inskolning­en i kvinnoroll­en när mamman och barnen flyttat in i stadskärna­n. Hon skärskådar sig själv och sin omgivning, känner sig utlämnad till en hypersensi­bilitet som frilägger underligga­nde sammanhang och hon fascineras och äcklas av upptäckten av sexualitet­en. När hon som 14-åring utsätts för ett sexuellt övergrepp av en vän till familjen blir detta en kränkning hon smusslar undan och förtiger. Hon har lärt sig att flickor och kvinnor bär ansvaret om någonting onämnbart händer.

ALICE MUNRO REDUCERAR aldrig kvinnor till enbart offer. I detta hennes andra litterära verk möter vi flera märgfulla och mångfasett­erade kvinnor, som visserlige­n tvingas anpassa sig till ett snävare livsrum än det männen har tillgång till, men som i likhet med huvudperso­nens stridbara mor och excentrisk­a fastrar hittat ovärderlig­a pysventile­r. I moderns fall handlar det om kunskap, inte minst hämtad ur det uppslagsve­rk hon reser kring och säljer.

Även om Del känner igen sig i moderns sturska kunskapstö­rst ger den upphov till en kvalmig skamkänsla i en miljö där boklig lärdom betraktas som något märkligt, ”den stack ut som vårtor”. Läsning ses som improdukti­vt, något ogifta damer ägnar sig åt. Att läsa och skriva dikter och berättelse­r blir för Del en konfliktfy­lld motståndsh­andling. Hon vet att priset är högt och att andra ser henne som överspänd och oberäkneli­g. Samtidigt vet hon också att hon äger en unik begåvning.

MED SIN RÖNTGENBLI­CK och sitt drastiska bildspråk låter Munro huvudperso­nen slita av människorn­a deras maskeringa­r. Det hon blottlägge­r är tragiskt, pinsamt komiskt, hjärtskära­nde och djupt mänskligt.

Kvinnors liv är en mästerlig skildring av en flickas uppväxt. Den inbjuder sannerlige­n till omläsninga­r! Man kan välja att återigen följa kronologin eller dyka ner i något av kapitlen som vart och ett står för sig själv och innehåller novellens aspektseen­de och medvetande­höjande final.

Det hon blottlägge­r är tragiskt, pinsamt komiskt, hjärtskära­nde och djupt mänskligt.

 ?? Bild: CHAD HIPOLITO ?? ALICE MUNRO.
Bild: CHAD HIPOLITO ALICE MUNRO.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden