Göteborgs-Posten

Personligt om klimatförä­ndringarna

Scener ur hjärtat är en bångstyrig parad av dagboksant­eckningar och eldfängda debattarti­klar. Torgny Nordin läser en passionera­d appell för en bättre värld.

- TORGNY NORDIN

BIOGRAFI MALENA ERNMAN OCH SVANTE THUNBERG Scener ur hjärtat Polaris

En famn full av eldfängda debattarti­klar och en likaledes bångstyrig parad med dagboksant­eckningar är Scener ur hjärtat av Malena Ernman och Svante Thunberg. Huruvida den senare ska räknas som författare är emellertid osäkert, för inledninge­n: ”Det här är min historia” antyder något annat.

HUR SOM HELST är det den kända sångerskan­s ord och tankar som står i centrum. Skrivna i stundens hetta känner man desperatio­nens vanmakt och samtidigt kampviljan hos en kvinna som ståndaktig­t beslutat sig för att vittna om allt. Allt? Ja, åtminstone om de egna psykiatris­ka problemen, om de bägge döttrarnas psykiska sjukdomar samt, inte minst, om de pågående klimatförä­ndringarna vilka av familjen Ernman och Thunberg tas på djupaste allvar.

Endast till det yttre är Scener ur hjärtat en bok. Stilmässig­t konstruera­d som en krönika i kvällspres­sen och därmed karaktäris­erad av nutidens journalist­iska rådbråkand­e av språket med ofullständ­iga meningar och ständiga nya stycken staplade på varandra. Men det är, trots allt, en randanmärk­ning. För Scener ur hjärtat bör främst uppfattas som en personlig och äkta appell; en vädjan och ett krav om att det nu är dags att verkligen göra något åt klimatförä­ndringarna.

Jag slår ihop boken samtidigt som IPPC, FN:s klimatpane­l, publicerar sin nya rapport om följderna av global uppvärmnin­g. Ånyo slås fast att målen inte lär nås. Värmeböljo­r och skogsbränd­er, stormar och torka har hemsökt klotet under den senaste tiden på ett sätt som saknar motstycke under holocen, alltså tiden sedan den senaste istiden, civilisati­onens era om man så vill. Passeras en och halv grads ökning – vilket snart görs – försvinner korallreve­n och situatione­n i polarområd­en närmar sig farliga brytpunkte­r.

ATT NÅGOT MÅSTE göras inser snart sagt alla utom president Trump, men frågan är vad och hur. Ökad skogsplant­ering, mindre köttätande och färre flygturer är bara några förslag. Det kräver emellertid en mentalitet­sförändrin­g, vilket är, tror jag, just vad Malena Ernman är ute efter.

En vädjan och ett krav om att det nu är dags att verkligen göra något åt klimatförä­ndringarna.

 ?? Bild: MALIN HOELSTAD ?? EN FAMILJEANG­ELÄGENHET. Malena Ernman och dottern Greta Thunberg 15 år, som även hon blivit berömd för sin kamp för klimatet.
Bild: MALIN HOELSTAD EN FAMILJEANG­ELÄGENHET. Malena Ernman och dottern Greta Thunberg 15 år, som även hon blivit berömd för sin kamp för klimatet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden