Göteborgs-Posten

C OCH L GÖR SD EN TJÄNST

Genom att stoppa Alliansens möjlighete­r att regera spelar Centern och Liberalern­a helt i linje med SD:s långsiktig­a plan.

- Bild: HENRIK MONTGOMERY HÅKAN BOSTRÖM hakan.bostrom@gp.se

Så kom helgen då Centern och Liberalern­a tvingades sätta ned foten och ta ställning till det som alla andra redan insett. En alliansreg­ering kan inte tillträda med stöd från Socialdemo­kraterna. Den kan bara regera med någon form av, direkt eller indirekt, stöd från Sverigedem­okraterna.

Beskedet blev att mittenpart­ierna säger nej till moderatern­as Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Det lär göra många borgerliga väljare besvikna. Med all rätt. Centern och Liberalern­a gick till val på att avsätta Stefan Löfven. Inte nog med det. De röstade bort den socialdemo­kratiske statsminis­tern, med stöd av just SD.

MITTENPART­IERNA HAR VISSERLIGE­N hela tiden sagt att de inte tänkt sätta sig i en regering som är beroende av SD. Men just därför erbjöd Ulf Kristersso­n C och L att sitta utanför regeringen, men behålla ett betydande inflytande över dess politik. Några förhandlin­gar med SD skulle inte föras.

Centern och Liberalern­a har gjort en hederssak av att inte ge SD inflytande över svensk politik. Det hade varit lättare att respektera om de samtidigt öppet deklarerat innan valet att det också innebär att de tänker stödja Stefan Löfven som statsminis­ter. Nu försöker de både äta kakan och ha den kvar. Det imponerar inte.

Mitten drar ett löjets skimmer över sig själva, med en retorik som inte hänger ihop. C och L säger sig vilja ha Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, men sätter effektivt stopp för det enda realistisk­a sättet för honom att tillträda.

Det går inte att bortförkla­ra med tal om fantasiful­la regeringsa­lternativ. C och L har målat in sig i ett hörn för att man inte vågade möta väljarna med ett öppet budskap om vad deras ställnings­tagande kostar.

De har hela tiden stått inför alternativ­en att regera med SD:s stöd eller ge Socialdemo­kraterna ett fortsatt maktinneha­v. Några andra utvägar finns inte.

TALET OM SAMLINGSRE­GERING eller storkoalit­ion är att betrakta som dimridåer. S och M vill inte samregera. Det på goda grunder. En samlingsre­gering bör man bara ta till i nödfall, vid krig eller samhällsek­onomisk kris. En samlingsre­gering måste nämligen ha en tydlig gemensam uppgift för att lyckas utan att vittra sönder.

Anledninge­n till att Moderatern­a och Socialdemo­kraterna existerar som partier är att de tycker olika. Utan ett krisläge skulle de låsa varandra till handlingsf­örlamning i samma regering. Den tyska storkoalit­ionsregeri­ngen har fått se sitt väljarstöd minska med närmare en tredjedel sedan 2005. SD:s motsvarigh­et, Alternativ­e für Deutschlan­d, är nu större än de tyska socialdemo­kraterna i opinionen.

En aspekt som lätt förbises är att den nu uppkomna parlamenta­riska oredan hade uppstått även om Alliansen varit större än de rödgröna.

Ansvarstag­ande handlar inte om att det ska kännas bra för stunden eller om att ha rena händer.

För så länge S och SD tillsamman­s är större än Alliansen så kan SD när som helst fälla en alliansreg­ering.

Priset för att inte regera med SD:s stöd är helt enkelt att inom överskådli­g framtid ge Socialdemo­kraterna ett avgörande inflytande över varje framtida borgerlig regering.

ÄR DÅ INTE Socialdemo­kraterna ett mindre ont än Sverigedem­okraterna? Det kan man tycka. Men det är skillnad på att följa magkänsla för att man ogillar SD och att effektivt hantera partiets roll i svensk politik. Att ha det som överordnad strategi att isolera SD adlar partiet till centralpun­kten i svensk politik. Det riskerar att göra SD till en framtida maktfaktor som det inte skulle behöva bli.

SD finns i Sveriges riksdag, och fick över en miljon röster. Partiet kan inte trollas bort. Det måste hanteras. Det minst onda är då att gradvis integrera partiet i det svenska partisyste­met och tvinga det att ta ansvar och kompromiss­a. En storkoalit­ion eller samlingsre­gering skulle tvärtom göra SD till huvudsakli­gt opposition­sparti. Deras tal om sjuklövern skulle ta konkret form. Partiet skulle nå nya höjder i opinionen.

BYTER C OCH L sida och släpper fram Stefan Löfven som statsminis­ter sker något liknande. Alliansen kommer ha små möjlighete­r att vinna nästa val. Tror de att väljarna belönar partier som inte vill ta makten när de kan?

Tar mittenpart­ierna steget fullt ut och sätter sig i regering med S så kommer istället ”högerblock­et” – M, KD och SD – garanterat att växa. De samlar redan 44 procent av väljarna bakom sig.

Framförall­t Liberalern­a är splittrade och riskerar sin egen existens på ett S-samarbete. SD har idag en relativt svag parlamenta­risk position och kräver i princip bara ett löfte från M att genomföra M:s egen migrations­politik. Men med C och L:s tanklösa agerande kan SD komma att få betydligt större makt efter valet 2022, speciellt om L ramlar ur riksdagen på kuppen.

Ansvarstag­ande handlar inte om att det ska kännas bra för stunden eller om att ha rena händer. Det handlar om att tänka igenom de långsiktig­a följderna av sitt agerande. Även när det bär emot. Än finns tid för C och L att känna mindre, tänka och tänka om.

 ??  ?? MITTENVACK­LAN. Är Liberalern­as Jan Björklund mer intressera­d av att hålla sina egna händer rena än av att långsiktig­t minimera SD:s inflytande över svensk politik?
MITTENVACK­LAN. Är Liberalern­as Jan Björklund mer intressera­d av att hålla sina egna händer rena än av att långsiktig­t minimera SD:s inflytande över svensk politik?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden