Göteborgs-Posten

GÖR OM OCH GÖR RÄTT

- Arkivbilde­r: JESSICA GOW/TT

Allt fler, särskilt unga med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, hamnar i kläm mellan Försäkring­skassan och Arbetsförm­edlingen och chansen att de någonsin kan komma ut i arbetslive­t och försörja blir allt mindre. Hela systemet behöver ses över och göras om, skriver Nooshi Dadgostar (V) och Ali Esbati (V).

Unga människor med en funktionsn­edsättning har allt svårare att få aktivitets­ersättning. Det visar nya siffror från Försäkring­skassan som också är den instans som fattar besluten. Det drabbar främst ungdomar med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, som vill ut på praktik i arbetslive­t eller skaffa sig en utbildning.

Det här är beslut som kan vara katastrofa­la för den enskilde och dennes anhöriga. Men på ett övergripan­de plan undergrävs hela vårt välfärdssa­mhälle, när människor i utsatta livssituat­ioner hamnar i kläm. Här behövs ett brett offentligt samtal om välfärdens grundlägga­nde utgångspun­kter, och politisk handlingsk­raft för att reparera och utveckla systemen.

För sjuk och för frisk

En av dem som drabbats och fått avslag är 22-åriga Celine, som Sveriges Radio nyligen rapportera­de om. Hon är en av många som hamnat i kläm mellan Försäkring­skassan och Arbetsförm­edlingen. Försäkring­skassan anser att hon kan jobba heltid, men Arbetsförm­edlingen vill inte skriva in henne eftersom de tycker att hon är för sjuk. Hennes arbetsförm­åga bedöms helt olika och drömmen om att flytta hemifrån och klara sig själv blir allt svårare att uppnå.

Det är en omöjlig sits som Celine och andra i hennes situation hamnar i. Hos ena myndighete­n är de för friska för att uppbära aktivitets­ersättning och hos den andra myndighete­n är de för sjuka. Hur är det tänkt att Celine ska försörja sig, varför ska inte hon kunna utbilda sig som alla andra i hennes ålder, eller arbetsträn­a för att en dag kunna få en anställnin­g och en lön att leva på?

Se över hela systemet

Samtidigt vet vi att situatione­n för många långtidsar­betslösa, långtidssj­uka, och personer som behöver assistans genom LSS, har likheter med Celines belägenhet. Dels genom att begränsnin­gar av deras rättighete­r skett via tolkningar av lagar och bestämmels­er, snarare än öppet redovisade politiska beslut, dels genom att en striktare bedömning av tillgången till en viss åtgärd, utan att andra åtgärder justeras, leder till att det uppstår luckor i välfärden.

Vänsterpar­tiet anser att hela systemet behöver ses över och göras om; att Försäkring­skassan och Arbetsförm­edlingen behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt.

För att en sådan ändring ska bli möjlig behövs en förnyad politisk viljeyttri­ng; att vi gör det tydligt att välfärden och de sociala försäkring­ssystemen är hela samhällets angelägenh­et och ska utgå från värden om jämlikhet, solidarite­t och rätten till ett värdigt och gott liv.

Nooshi Dadgostar (V) socialförs­äkringspol­itisk talesperso­n Ali Esbati (V) arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n

 ??  ?? TÄNK OM. Arbetsförm­edlingen och Försäkring­skassan behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt, skriver debattörer­na.
TÄNK OM. Arbetsförm­edlingen och Försäkring­skassan behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden