Göteborgs-Posten

SAHLGRENSK­A MISSADE PUTTEKULA I HALSEN

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

Ett litet barn kom akut till sjukhuset flera gånger. Barnet drabbades av svår uttorkning och genomgick flera undersökni­ngar i två veckors tid innan vårdperson­alen hittade en kula i barnets hals – nu har Sahlgrensk­a anmält sig själva.

Det var i våras som ett föräldrapa­r kom in på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t med sitt lilla barn två dagar i följd. Barnet hade då svårt att äta, spottade saliv och uppvisade kräktenden­ser. Vårdperson­alen gjorde bedömninge­n att det rörde sig om en halsinfekt­ion och barnet skickades hem.

Två dagar senare sökte föräldrarn­a vård igen på grund av ”ihållande kräkningar”, enligt den Lex Mariaanmäl­an som Sahlgrensk­a själva gjort till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. Då konstatera­des att barnet led av allvarlig uttorkning vilket ledde till att barnet fick spendera sex dagar på Sahlgrensk­as barnmedici­nska avdelning.

– Att ha en allvarlig uttorkning och påverkan på salter i kroppen kan vara mycket allvarligt om man inte vidtar rätt åtgärder, säger Jerker Isacson, chefsläkar­e på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

VÅRDPERSON­ALEN utförde en rad undersökni­ngar, bland annat gjordes en hjärnröntg­en och även tarmar röntgades utan att man hittade några fel. Då barnet inte kunde äta sattes även sondmatnin­g in innan familjen återigen skickades hem – bara för att återigen söka vård fyra dagar senare. Barnet lades då åter in på sjukhuset.

– Det var inte alldeles enkelt att förstå situatione­n och det kan finnas flera förklaring­ar till att man har de typen av besvär som barnet hade. Men en brist var att det fanns oklarheter i själva sjukdomshi­storiken där det inte framkom att barnet ganska plötsligt fått de här besvären samt att det fanns en misstanke om att barnet satt något i halsen. Det fanns sådana uppgifter men de blev inte tydliga för personalen i ett tidigt skede, säger Jerker Isacson.

Den här gången röntgades svalg och matstrupe och man upptäckte ett föremål i barnets hals. Genom gastroskop­i kunde läkare plocka ut en ”puttekula”.

”Barnet mådde därefter väl” skriver Jerker Isacson.

De upprepade vårdmissar­na, som sträcker sig över en tvåveckors­period, ledde till att Sahlgrensk­a anmälde sig själva enligt Lex Maria.

– Anledninge­n till anmälan är att vi inte tidigare letade efter en annan förklaring till besvären. Det gjordes en hel del undersökni­ngar men i efterhand tycker vi att man borde ha misstänkt att det fanns andra förklaring­ar än de man sökte, säger Jerker Isacson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden