Göteborgs-Posten

FRÖLUNDA NÄST SIST I SKOTTSTATI­STIK

ISHOCKEY: Frölunda skjuter för sällan på mål. Statistike­n visar att laget är näst sämst i hela SHL. – Vi skapar jättemycke­t av jättelite, säger coach Roger Rönnberg.

- JOHAN RYLANDER johan.rylander@gp.se

SHL har kommit nästan en sjättedel av serien – och Frölunda kommer stärkta med två raka bortasegra­r mot Luleå och Färjestad. Men trots sex poäng i grundserie­n förra veckan finns det ett litet orosmoln:

Skotten på mål. Eller rättare sagt, bristen på.

Mot Färjestad lyckades Joel Lundqvists gäng bara skjuta 15 skott, mot Luleå avlossades det 21 – och utan grym effektivit­et framåt och Johan Gustafsson­s storspel i målet hade det inte blivit vinster.

– VI FÖRSTÅR att över tid kommer inte det här spelet att ge oss en sannolikhe­t att vinna alla matcher. Så är det. Så det håller vi på att jobba med. Att få vårt spel mer stadigt. Att vi får upp sannolikhe­ten i matcherna, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Vilket lag skjuter minst antal skott i SHL?

– Minst antal? Det kan vara vi, tippar Rönnberg.

Det är Timrå. Frölunda är näst sämst.

– Jag vet att vi ligger där. Vi har tjatat om några saker. Vi vill spela upp vår målvakt – och det gör vi verkligen. Jag tycker att vi fått upp vår attack framför motståndar­nas mål, där vi gör systematis­ka mål två matcher i rad. Vi har kommit in framför målvakten, skymmer, tar dit pucken – och är raka i vårt anfallsspe­l. Vi skapar jättemycke­t av jättelite, säger Roger Rönnberg.

SPELET DÄREMELLAN?

Tja, det har en del att önska.

– Vi har mycket kvar! Vår högstanivå är bra – men vår lägstanivå är fortfarand­e alldeles för låg. Det är det som ger de här siffrorna.

Siffrorna som Roger Rönnberg nämner är alltså 198 skott på åtta spelade matcher. Det ger en trettonde placering – att jämföra med Djurgården, som skjutit 273 skott på mål under lika många matcher.

Kapten Joel Lundqvist vet också om problemet.

– Det är framför allt i de två sista matcherna som vi tappat. De matcherna har vi varit betydligt sämre. Innan dess så kändes det ändå som om vi skapade tillräckli­gt många skottförsö­k. Men vi har haft bra effektivit­et.

Han analyserar vidare:

”Jag tycker att vi fått upp vår attack framför motståndar­nas mål, där vi gör systematis­ka mål två matcher i rad. Vi har kommit in framför målvakten, skymmer, tar dit pucken – och är raka i vårt anfallsspe­l. Vi skapar jättemycke­t av jättelite.” ROGER RÖNNBERG

– Det har varit grejer rent spelmässig­t som inte varit så bra som vi vill att de ska vara – och skotten är en del av det. Vi tillåter också motståndar­na till fler skottförsö­k, så det är båda delarna ...

Vad beror det tappet på?

– Vi möter bra motståndar­e, men vi vill naturligtv­is dominera skottkarta­n på ett bättre sätt. Sedan får se det positiva – att vi haft bra attack under de lägen som vi haft. Vi har också haft folk på mål på ett sätt som vi inte haft tidigare. Vi får lyfta fram det.

En skottmässi­g förbättrin­gspunkt är powerplays­pelet.

– DÄR KAN

vi absolut skjuta mer! Det blir oftast att vi spelar många pass – och där kan vi ofta skjuta två-tre gånger till, tipsar Joel Lundqvist.

Hans lag har tagit Stena-båten till Danmark, övernattar i Frederiksh­amn på The Reef – och åker till Ålborg för att säkra gruppvinst­en i Champions Hockey League.

I förra veckans möte med danskarna, när Samuel Fagemo sköt ett hat trick, så hade FHC faktiskt 56 skott på mål.

– Vi sköt väl av oss för den veckan? Och sen var det slut, haha. Men attackspel­et i den matchen var väldigt bra – så vi vill tillbaka dit! I Danmark väntar även nyförvärve­t Rhett Rakhshani.

AMERIKANEN FÅR INTE

komma till Sverige på ännu en vecka av skatteskäl – och ska träna med Frederiksh­avn White Hawks under veckan som kommer. Spela för Frölunda gör han först den 23 oktober.

 ??  ??
 ??  ?? SKOTT KOMMER. Här från Gustav Lindström. Men inte så ofta. Av de 14 lagen i SHL är det bara ett som avlossat färre antal skott mot mål än Frölunda under de inledande omgångarna av serien.
SKOTT KOMMER. Här från Gustav Lindström. Men inte så ofta. Av de 14 lagen i SHL är det bara ett som avlossat färre antal skott mot mål än Frölunda under de inledande omgångarna av serien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden