Göteborgs-Posten

Fem frågor till Emma Snelder

- ... hälsopedag­og i Kungsbacka kommun, som nu ska anställa gymnasieel­ever i ett nytt läxhjälpsp­rojekt. LISA HENRICSON

Varför har ni dragit igång det här?

– Grunden är att vi vill försöka jobba bättre med integratio­n. Jag möter många nyanlända och ibland är det viktigaste bara att man får igång ett samtal. Samtidigt är det många nyanlända som behöver hjälp i skolan och också många som vill hjälpa till men inte riktigt vet hur. Tanken är att det ska vara läxhjälp men också kamratstöd och något mer än att eleverna bara sitter och pluggar ihop.

Hur många ska kommunen anställa?

– Vi kommer att anställa tio gymnasieel­ever som arbetar några timmar i veckan, sedan får vi se hur det utvecklas. Som kommun har vi också ett ansvar att hjälpa unga ut i arbetslive­t och genom det här projektet får de också lära sig hur det är att vara anställd.

Hur har intresset varit hittills?

– Det har kommit en del ansökninga­r, man kan söka fram till onsdag och jag har intervjuer planerade. Några har också redan kommit igång.

Hur har det gått för dem då?

– Jag följer dem nära och det har fungerat jättebra så här långt. När du lär andra så lär du dig själv bättre och det är roligare att få hjälp av någon jämnårig som är på samma plan som du själv. Det här är ett komplement till andra insatser som skolan och ideella organisati­oner gör och alla vägar till större inkluderin­g är bra.

Kommer den här formen av läxhjälp bli permanent?

– Jag hoppas att det blir bra och man kan justera efter hand och möta behoven som finns. Nu har vi fått statliga pengar för att prova, men jag hoppas att det blir permanent på sikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden