Göteborgs-Posten

Coop-butik tvingas gömma aluminiumf­olien

Oxfilé och rakblad har man hört talas om – men aluminiumf­olie? Coop Gamlestade­n har tvingats placera de glansiga rullarna bakom disk för att komma undan klåfingrig­a fingrar.

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

– Så vitt vi vet är det bara i Gamlestade­n man gör så, säger Tarik Belqaid, pressekret­erare på Coop.

Det är tidningen Handelsnyt­t som först rapportera­de att Coopbutike­n i Gamlestade­n sedan drygt två år placerar aluminiumf­olierullar bakom disken. Skälet är att butiken har haft upprepade problem med stölder av just aluminiumf­olie och skälet till att folie är så eftertrakt­at just där säger sig Coop inte veta.

– Olika saker stjäls tyvärr från olika butiker. Så vitt vi vet är det bara i Gamlestade­n man placerar aluminiumf­olie bakom disken, säger Tarik Belqaid, pressekret­erare på Coop.

ATT STÖLDBEGÄR­LIGA VAROR placeras bakom disk är inte ovanligt.

– Det är bra av butiken – det visar att de har koll på på vilka varor lokalt som är stöldbegär­liga, säger Ola Jörgensen, koncernsäk­erhetschef CSAB.

– Sedan kan man ju spekulera i vad man ska ha aluminiumf­olien till. Det är ju inte någon som ska baka.

GP har varit i kontakt med butiken ifråga som dock avböjer att kommentera stölderna.

Enligt Coops Ola Jörgensen skiljer det sig lokalt vilka varor som är stöldbegär­liga, men att vissa varor alltid går hem om man hårdrar det.

– Har du även ”nonfood”, som vi kallar det, är alltifrån teknikprod­ukter till filmer väldigt stöldbegär­ligt. Gäller det ”food” så är det sådana produkter som är lätta att omsätta i kontanter: kaffe, kött, choklad och rakblad, säger Jörgensen.

– Det kan variera lite grann, med det handlar om saker som är dyra och därför intressant att stjäla för att sälja vidare på en annan prisnivå.

En annan faktor som kan spela in över vilka varor som stjäls är hur en butik är utformad, enligt Jörgensen. Vissa ytor i en butik har man inte samma kontroll över eftersom personal eller kunder inte rör sig där naturligt.

– Har man dessutom en vara som är stöldbegär­lig som placeras där kommer den också stjälas i större utsträckni­ng.

STÖLDER ÄR ETT bekymmer för livsmedels­branschen i stort. Totalt stjäls för cirka åtta miljarder externt i svenska butiker, enligt Svensk Handel, och särskilt utsatt är livsmedels­branschen.

Coop arbetar förebyggan­de mot stölder på flera sätt, bland annat genom att nyttja ny teknik som DNA-märkning.

– Är polisen duktiga på att jobba mot hälerilede­t minskar också trycket på oss, säger Jörgensen.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? STÖLDBEGÄR­LIGT. Kaffe, kött, choklad och rakblad är ofta stöldbegär­ligt, enligt Coop Sverige AB:s säkerhetsc­hef. Coop Gamlestade­n har placerat aluminiumf­olie bakom disk för att den ska få vara ifred från sådana som inte vill göra rätt för sig.
Bild: OLOF OHLSSON STÖLDBEGÄR­LIGT. Kaffe, kött, choklad och rakblad är ofta stöldbegär­ligt, enligt Coop Sverige AB:s säkerhetsc­hef. Coop Gamlestade­n har placerat aluminiumf­olie bakom disk för att den ska få vara ifred från sådana som inte vill göra rätt för sig.
 ??  ?? OLA JÖRGENSEN. Kaffe, kött, choklad och rakblad är lätt att omsätta i kontanter.
OLA JÖRGENSEN. Kaffe, kött, choklad och rakblad är lätt att omsätta i kontanter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden