Göteborgs-Posten

”Stölderna nöter ner butikspers­onalen”

Samtidigt som stölderna ökar är det färre butiker som anmäler. Något som oroar Svensk handel, liksom att brotten som på pappret ser ganska oskyldiga ut ska nöta ner personalen.

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

Under ett år stjäls det för cirka åtta miljarder kronor externt i de svenska butikerna, enligt arbetsgiva­rorganisat­ion Svensk handel. Det är en ökning med 30 procent på tre år.

– Samtidigt har antalet polisanmäl­da stölder minskat och båda de kurvorna oroar oss, säger Per Geijer som är Svensk Handels säkerhetsc­hef.

Han hänvisar till organisati­onens trygghetsb­arometer där medlemmar varje kvartal tillfrågas om bland annat stölderna.

– Väldigt många har då drabbats så sent som den senaste veckan och av de drabbade är det bara 30 procent som anmäler. När vi frågar varför blir svaret unisont ”Ingen idé, det leder ingen vart”. I handlarens ögon är det många gånger polisens fel eftersom det bara är dem de möter, men i själva verket är det en lång kedja av olika instanser det beror på, inklusive domstolar och åklagare.

SVENSK HANDEL HOPPAS bland annat man på att man ska ta bort straffraba­tter för vissa brott och införa mer effektiva metoder – dock inte fängelse – för att ta hand om minderårig­a brottsling­ar. Geijer tror också på kortade processtid­er som prövas just nu i norra Stockholm.

– Utöver att vi har väldigt låg uppklaring på brott har vi väldigt långa processtid­er från det att man grips till att man kommer till domstol. Här har det kortats till två veckor och det hoppas jag ska få spridning över landet, säger han.

– Sedan handlar det ju framför allt om att samhället måste ta den här typen av brott på större allvar. Snittpåföl­jden för den här typen av brott är väldigt låg i Sverige jämfört med andra länder och brottsligh­et med låg påföljd prioritera­s inte av polisen. Vi ser ju hur det leder till större kriminalit­et, som skjutninga­r, när småbrottsl­igheten får frodas.

NÅGRA BRANSCHER ÄR särskilt drabbade av stölder, som livsmedel. Geografisk­t sett stjäls det mest i storstadsr­egionerna Stockholm, Malmö och Göteborg, men man kan också se tydligt hur ligor rest över vissa stråk, enligt Geijer.

– De kommer vanligtvis från Europa via öppna gränser. De åker längs med kusten från Malmö till Göteborg, mot Jönköping, Stockholm, Mälardalen och sedan sträcker det sig lite norrut. Det syns tydligt i statistike­n. Samtidigt är stölder något som i stort sett alla handlare får handskas med, från en åttaåring till organisera­de ligor.

En stor del av den här typen av brottsligh­et märker inte butiken av förrän flera veckor efter brottet, vilket inte påverkar personalen direkt. Däremot uppfattas det ofta som väldigt kränkande av personalen när de finns på plats och stölder sker.

– Det spelar ingen roll att arbetsgiva­ren säger att det inte är ditt ansvar, det är jättejobbi­gt ändå och inte kul på jobbet helt enkelt. Man får inte glömma bort det här som brotten som på papper ser ganska oskyldiga ut men som faktiskt nöter ner de som jobbar. Ett stort bekymmer för oss.

 ??  ?? PER GEIJER, SVENSK HANDEL. Tror på kortare processtid­er.
PER GEIJER, SVENSK HANDEL. Tror på kortare processtid­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden