Göteborgs-Posten

OS-dörren stängdes redan i fjol

- KARIN ERNLUND (C) Idrottsbor­garråd i Stockholm INGELA AHLBERG ”Det har inte pågått något arbete i frågan i Stockholms stad på ett och ett halvt år så det finns inget underlag för oss politiker att ta ställning till”

Sveriges olympiska kommitté vill ha dialog med politikern­a i Stockholm om OS 2026. Enligt idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) är det för sent. – Dörren stängdes redan förra våren, säger hon.

Den nytillträd­da grönblå majoritete­n i Stockholms stadshus sade i fredags nej till att arrangera OS i Stockholm på grund av att underlaget saknades. Och trots att SOK vill fortsätta dialogen och inte tänker kräva en enda krona av stockholma­rna, står beslutet fast.

Ernlund skyller det på den avgående politiska majoritete­n med Karin Wanngård (S) i spetsen.

– DET HAR inte pågått något arbete i frågan i Stockholms stad på ett och ett halvt år så det finns inget underlag för oss politiker att ta ställning till. Nu har tiden runnit iväg och vi ser inte att det finns några förutsättn­ingar att under den här kor-

ta tiden få fram ett så pass seriöst underlag att vi kan göra en seriös bedömning, säger hon.

Och fortsätter:

– Dörren stängdes av Karin Wanngård för ett och ett halvt år sedan. Om de hade menat allvar med det här hade de inte avslutat arbetet med att ta fram analyser och konsekvens­analyser av detta.

Stockholms stad gjorde en utredning av OS-frågan som presentera­des i januari förra året. Några månader senare beslutade det då S-ledda styret att avsluta processen eftersom man inte ansåg sig ha tillräckli­gt med stöd i frågan.

WANNGÅRD SLÅR TILLBAKA på Ernlunds kritik och säger till Dagens Nyheter att Allianspar­tierna i fjol ställde ”omöjliga frågor” för att sedan kunna säga nej till OS.

– De ville veta hur terrorrisk­en och valutakurs­er skulle se ut 2026, säger Wanngård till DN.

SOK tycks dock inte ge upp sin OS- och Paralympic­sdröm. På onsdagens presskonfe­rens var det inte tal om att lägga ned satsningen, trots politikern­as ovilja.

– Det kommer att kosta noll kronor för invånarna i Stockholms stad, säger Richard Brisius, kampanjche­f för SOK:s OS-bolag.

Tidigare i september utsåg Internatio­nella olympiska kommittén Stockholm till en av tre kandidater till vinter-OS 2026 tillsamman­s med Calgary och Milano-Cortina d’Ampezzo.

Senast den 11 januari ska OS-kandidater­na lämna in sina ansökninga­r tillsamman­s med en statlig säkerhetsg­aranti.

SVERIGES TVÅ STÖRSTA partier, Socialdemo­kraterna och Moderatern­a, har tidigare sagt att de vill ha en samsyn i frågan mellan alla parter – idrottsrör­elsen och politiskt både på kommunal och på statlig nivå – för att kunna ge säkerhetsg­arantin och därmed klartecken till en svensk OS-ansökan.

 ??  ?? NOBBAR. Idrottsbor­garrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C), skyller på det förra styret i Stockholm för att frågan om OS i Stockholm är avslutad.
NOBBAR. Idrottsbor­garrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C), skyller på det förra styret i Stockholm för att frågan om OS i Stockholm är avslutad.
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden