Göteborgs-Posten

Bäst dubbdäck till din cykel

Fler dubbar ger inte automatisk­t bättre grepp på vägen, visar vårt test av nio vinterdäck för cykel. Testvinnar­en har minst antal dubbar och är dessutom billig.

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

KONSUMENT: Fler dubbar ger inte bäst grepp per automatik visar GP:s test av nio vinterdäck för cykel. Däcket som var bäst har minst antal dubbar och var dessutom nästan billigast.

”De är både större och högre och har en infästning som gör dem mer elastiska. Alla dessa saker ger bättre grepp och minskat glid.” PETRI HANKIOLA

Ett par dubbdäck på cykeln är en bra försäkring när vinterhalk­an slår till. Skillnaden i väggrepp och bromssträc­ka mellan de testade dubbdäcken och det sommardäck som använts som referens är avsevärd.

Men det skiljer även mycket mellan de testade dubbdäcken. Bäst i test blev något oväntat det billiga däcket från Clas Ohlson som hade minst antal dubbar – 104 jämfört med de 240 som flera andra däck har.

– Många dubbar ger inte nödvändigt­vis bättre grepp. Om du fördelar vikten på fler dubbar är det inte säkert att de tränger in i isen och får fäste, säger Petri Hankiola vid det finska laboratori­et Wheel Energy som utfört testet. I TESTET JÄMFÖRDE laboratori­et väggrepp och bromssträc­ka vid olika vintervägl­ag och på barmark – både med hjälp av tekniska mätningar och praktiska tester där personalen cyklade med alla däck på vintervägl­ag.

På is och vid tio graders lutning på hjulet (motsvarand­e en kurva) klarar Clas Ohlsons däck nästan dubbelt så mycket sidokraft innan det släpper från underlaget jämfört med de båda Schwalbe-däcken.

Clas Ohlson har även bäst grepp och kortast bromssträc­ka när det ligger snö på isen. Enligt Petri Hankiola är Clas Ohlsons dubbar bättre designade än till exempel Schwalbe och Suomi Tyres.

– De är både större och högre och har en infästning som gör dem mer elastiska. Alla dessa saker ger bättre grepp och minskat glid, säger han.

Däremot är Clas Ohlsons däck lite mer trögcyklad­e än många andra modeller – något som dels beror på dubbarnas höjd men också på att däcket är stelare i materialet. Enligt Petri Hankiola är skillnaden i rullmotstå­nd inget som märks i lägre hastighete­r – upp till 15 kilometer i timmen – men kan kännas när man får upp farten.

Lättast rullar däcken från Gravdal, men de har samtidigt sämst väggrepp på vintervägl­ag av alla däck i testet. Hur ska man se på grepp kontra rullmotstå­nd när man väljer vinterdäck?

– Greppet är det absolut viktigaste. Har du inte ett bra grepp så kan du ändå inte utnyttja att det rullar bra. Det kan jämföras med en bil som har mycket kraft, men dåliga köregenska­per vilket gör att du inte kan köra den så hårt, säger Petri Hankola. ETT DÄCK SOM sticker ut i testet är Urban Winter Detachable från ReTyre. Det är ett sommar- och vinterdäck i ett och samma däck. När det är barmark använder man sommardäck­et som vanligt och vid behov trär man över vinterdäck­et som en galosch och fäster det med en dragkedja. Petri Hankiola tycker att idén är bra, men att den fungerar sämre i praktiken.

– Det var inte helt lätt att sätta på vinterdäck­et och jag tror att detta kan bli ännu mer problemati­skt om du kört sommardäck­et under smutsiga förhålland­en. Man kommer att vara tvungen att rengöra dragkedjan noggrant för att det ska fungera.

Som vinterdäck blir däcket dessutom tungt och trögcyklat. Vid det praktiska testet upplevde laboratori­epersonale­n det som att vinterdäck­et gungade på sommardäck­et, vilket gav en osäker åkkänsla.

– Det kan passa den som bara är i behov av dubbdäck ett par gånger om året, men det är inget man vill ligga och pendla på, säger Petri Hankiola.

 ??  ?? DUBBAT. Laboratori­et bedömde däckens komfort och åkkänsla på vintervägl­ag.
DUBBAT. Laboratori­et bedömde däckens komfort och åkkänsla på vintervägl­ag.
 ??  ?? VÄGGREPP. Laboratori­et testade däckens grepp på olika underlag.
VÄGGREPP. Laboratori­et testade däckens grepp på olika underlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden