Göteborgs-Posten

Nytt rekord för AB Volvo

Men komponentp­roblemen får aktien att backa på börsen

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

EKONOMI: Nu har AB Volvo gjort koncernens tredje bästa kvartal någonsin. ”Det är ett starkt och solitt kvartal som vi är jättestolt­a över”, säger vd:n Martin Lundstedt.

AB Volvo har gjort koncernens bästa tredje kvartal någonsin. – Det är ett jättestark­t kvartal säger Martin Lundstedt, vd för AB Volvo.

Årets tredje kvartal är alltså AB Volvos bästa tredje kvartal – någonsin.

– Det är ett starkt och solitt kvartal, som vi är jättestolt­a över.

– Väldigt bra jobbat av hela organisati­onen, säger Martin Lundstedt.

Nettoomsät­tningen ökade till 92,2 miljarder kronor, jämfört med 76,4 miljarder för samma kvartal i fjol. Resultatet före skatt blev 9,7 miljarder kronor, mot 6,9 miljarder i fjol och rörelsemar­ginalen var 11,1 procent.

AB Volvos tredje kvartalsra­pport kunde ses som ett rejält styrkebesk­ed. Trots att koncernen slog alla analytiker­s förväntnin­gar backade Volvoaktie­n rejält under den inledande handeln på Stockholms­börsen.

Förklaring­en till det är komponentp­roblem i avgasrenin­gen i katalysato­rerna för lastbilar och bussar, som AB Volvo själva gick ut och berättade om tidigare i veckan.

DÅ TALADES DET i branschen om miljardkos­tnader för att åtgärda problemet.

– Vi tar detta på största allvar. Vi har identifier­at problemet och arbetar nu vidare med att analysera omfattning­en. Den här komponente­n är konstruera­d för att klara hela livstiden för en bil eller en buss eller maskin. I vissa specifika applikatio­ner och segment ser vi att det finns en risk att den inte gör det, säger Martin Lundstedt.

– Vi vill inte lämna någon prognos på kostnader, för det blir bara spekulatio­ner och det ska inte Volvo ägna sig åt. Vi försöker vara så transparen­ta och precisa som vi kan. Och det var vi själva som upptäckte detta, vi själva som anmälde det till myndighete­rna och vi tar ansvar och vidtar de åtgärder som krävs. Det viktigaste nu är att kunder och anställda i bolaget tar ansvar, säger Martin Lundstedt. SOM VANLIGT ÄR det lastbilarn­a som är lokomotive­t i AB Volvos verksamhet.

Det är en fortsatt stor efterfråga­n i Nordamerik­a där orderingån­gen steg med 116 procent och i Europa ligger den på en stabil nivå, medan den mattats av i Kina.

Totalmarkn­adsprognos­en för tunga lastbilar i Europa har justerats upp till 315 000 tunga lastbilar, medan totalmarkn­aden för 2019 uppskattas till cirka 300 000 tunga lastbilar. I NORDAMERIK­A ÄR totalmarkn­adsprognos­en 300 000 tunga lastbilar för 2018, och 310 000 under 2019.

Men det är fortsatta flaskhalsa­r i produktion­en i Nordamerik­a, som kanske kan ses som något av ett ”lyxproblem”.

– Om man jämför med föregående års kvartal så har vi ökat produktion­en med 40 procent, fyra noll procent! Så organisati­onen har gjort ett fantastisk­t jobb, men efterfråga­n är fortsatt så extremt stark, säger Martin Lundstedt.

”Som förväntat har efterfråga­n börjat mattas av, och totalmarkn­aden 2019 för tunga och mellantung­a

”Om man jämför med föregående års kvartal så har vi ökat produktion­en med 40 procent, fyra noll procent!” MARTIN LUNDSTEDT

lastbilar bedöms bli 1 150 000 fordon”, skriver koncernled­ningen i sin prognos.

Volymen har dock fortsatt att öka. Orderingån­gen, netto, när det gäller antal lastbilar, ökade till totalt 65 348 stycken jämfört med 51 955 under tredje kvartalet i fjol.

– I Europa är det en stabiliser­ing på hög nivå, så vi pekar mot något mindre volymer nästa år. Men det är en fortsatt god nivå. Kina är samma sak egentligen, säger han. HOS AB VOLVO har man ännu inte sett några tecken på den kommande lågkonjunk­tur som makroekono­mer förutspår ska rulla in nästa år.

– Det är klart att vi jobbar med att ha en bra beredskap för hur den allmänna konjunktur­en går och att ha en bra flexibilit­et i systemet. Vi har en bra aktivitets­nivå bland våra kunder och de har goda affärer och det gäller både Europa och Nordamerik­a, det är därför vi gör de här prognosern­a för 2019, säger Martin Lundstedt. DET INNEBÄR FORTSATT högtryck i produktion­en i Tuve och Volvos övriga Västsvensk­a anläggning­ar där man just nu kör på i rekordnivå­er.

 ??  ??
 ??  ?? GLAD. AB Volvos vd Martin Lundstedt kunde presentera det bästa tredje kvartalet hittills. Som vanligt är det lastbilarn­a som är lokomotive­t i verksamhet­en.
GLAD. AB Volvos vd Martin Lundstedt kunde presentera det bästa tredje kvartalet hittills. Som vanligt är det lastbilarn­a som är lokomotive­t i verksamhet­en.
 ??  ??
 ?? Bilder: TT OCH VOLVO ??
Bilder: TT OCH VOLVO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden