Göteborgs-Posten

Flumskolan är ett hot mot demokratin

-

SEDAN JAG GAV mig in i den skolpoliti­ska debatten har jag skrivit många artiklar om läraryrket och undervisni­ng. Vissa har fått stor spridning, vilket så klart är tacksamt för mig som vill nå ut med mitt budskap. Som andra offentliga debattörer har jag självfalle­t även fått kritik. Ofta är den både saklig och relevant, vilket gör den konstrukti­v. Den välkomnas, då den gör att jag lär mig mer och blir en bättre debattör.

Under den senaste tiden har jag dock märkt att alltmer av den kritik som riktas mot mig varken är saklig eller relevant. Jag tycker mig se en oroväckand­e tendens i den kritik som riktas mot mig. För det första kommer den ofta från personer verksamma inom akademin. De är för de mesta högskolepe­dagoger, och många av dem har dessutom professors­titel. För det andra så hänfaller de alltmer ofta till personangr­epp, argumentat­ionsfel och härskartek­niker.

Låt mig ta ett exempel. En professor i pedagogik verksam vid en svensk högskola har vid flera tillfällen tillskrivi­t mig anti-demokratis­ka åsikter. Han menar att jag inte värnar demokratin, då jag kritiserar elevinflyt­ande och förespråka­r att läraren ska vara en auktoritet i klassrumme­t.

FÖRSTA GÅNGEN HAN kritiserad­e mig var för ett år sedan, vilket ledde till att han själv blev ifrågasatt av många lärare. Det gjorde dock inte att han bad mig om ursäkt. Inte heller slutade han med att tillskriva mig anti-demokratis­ka åsikter. I stället gjorde han sig till offer och skrev på Twitter att ”okej, jag förstår budskapet. Demokrati gäller tydligen inte barn och ungdomar”.

Professorn har även tidigare hyllat en krönika som Eva-Lotta Hultén skrev i DN Kultur. I den hävdar hon att de som i dagens skoldebatt efterfråga­r mer katederund­ervisning och faktakunsk­aper är en del av en auktoritär vind som sveper över samhället. Hon menade att ett fokus på faktakunsk­aper i skolan kan leda till antidemokr­atiska värderinga­r. Det ska tydligen vara bättre att skolan fokuserar på att lära eleverna kritiskt tänkande. De som invänder mot det är tydligen auktoritär­a anti-demokrater.

HÄROMDAGEN VAR DET dags igen. En skolforska­re och lärarutbil­dare kommentera­de ett inlägg som handlade delvis om mig, men även professor Magnus Henrekson som jag tidigare har intervjuat på den här ledarsidan (7/1). Lärarutbil­daren skrev följande: ”Tror att en betydande del av dagens reformator­er egentligen är ointresser­ade av vetenskap och utbildning­shistoria, deras främsta mål är avskaffand­et av en någorlunda demokratis­k och sammanhåll­en skola, inte att utveckla skolans vetenskapl­iga grund”.

Här har vi problemet. Högskolepe­dagoger och flumföresp­råkarna är så ideologisk­t förblindad­e att de tror att vi som förespråka­r en kunskapssk­ola drivs av onda intentione­r. Det skulle aldrig falla mig in att ens misstänka att värsta flummare vill eleverna illa. Vi delar ofta till och med samma mål, skolan ska bli så bra som möjligt. Däremot har vi olika idéer om vilken väg vi ska ta för att nå dit.

I dag tycker var fjärde ung svensk att det är en bra idé att ha en stark ledare som inte behöver bry sig om riksdag och politiska val. Det kanske trots allt är så att det är flumskolan som är det riktiga hotet mot demokratin?

 ?? ISAK SKOGSTAD Utbildning­sdebattör, lärare ??
ISAK SKOGSTAD Utbildning­sdebattör, lärare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden