Göteborgs-Posten

Bygg inte bort Skanstorge­t

- Ingemar Mattsson ordförande i Skanstorge­ts strategigr­upp

När dagens politiker planerar att sälja ut Skanstorge­t, som är en allmän plats, så är det vår demokratis­ka rättighet att protestera mot detta – speciellt då privata vinstintre­ssen driver på, skriver Ingemar Mattsson, Skanstorge­ts strategigr­upp. Slutreplik Vi kan skatta oss lyckliga över att leva i ett land med parlamenta­risk demokrati och allemansrä­tt. Det har dock ett pris – att vi medborgare bevakar hur samhället förvaltar detta ansvar!

I våra tättbebygg­da samhällen finns privata fastighete­rna där personer med behörighet får vistas. Våra torg, allmänna platser och parker är däremot tillgängli­ga för oss alla. Allmänna platser har beslutats av tidigare generation­ers politiker och berörda myndighete­r för samhällsin­tressen och kulturmilj­ö. Dessa allmänning­ar äger vi gemensamt och de skall vara bestående platser för framtida generation­er.

Bebyggelse­n i städer förändras men torgen och de öppna platserna finns kvar. Så har det varit i alla tider från grekiska ”agoran”, italienska ”piazzor” till engelska ”square”.

Skanstorge­t är ett av Göteborgs äldsta torg beslutat av stadsfullm­äktige år 1896. Sedan Kommendant­sängen vid torgets sydsida blivit en tätt bebyggd stadsdel med 4-5 vånings stenhus i 1900-talets början har torget fått ännu större vikt som luftig öppen yta för omgivande stadsdelar.

Göteborg har, vad jag vet, hittills förskonats från utförsäljn­ing och privatiser­ing av någon allmän plats. En sådan process är mycket allvarlig. Det berör både stadsdelen­s invånare och kommunens invånare om det omfattar ett ”kulturhist­oriskt” område. Skansen Kronan, berget, Skanstorge­t och Haga har stort kulturhist­oriskt värde i Göteborg.

Rätt att protestera mot planerna

När dagens politiker planerar att sälja ut Skanstorge­t, som är en allmän plats, så är det vår demokratis­ka rättighet att protestera mot detta - speciellt då privata vinstintre­ssen driver på!

Stockholm har två aktuella exempel, där Nobel center på Blasieholm­en och Apple-butiken i Kungsträdg­ården har stoppats av allmänhete­ns protester!

Skanstorge­ts strategigr­upp är ett omfattande nätverk av aktörer som kräver samma sak: Stoppa planerna att bebygga Skanstorge­t! Vi låter inte denna historiska mötesplats utplånas.

Att anordna en omröstning om Skanstorge­t utan att det finns ett förslag att behålla Skanstorge­t som allmän plats är dessutom en skandal!

I stället för att rösta på fastighets­nämndens tre förslag, som alla bebygger Skanstorge­t, finns nu ett alternativ. Rädda torget genom att rösta på ”Göteborgsf­örslaget” nr 728: ”Ett bebyggt Skanstorge­t kan aldrig återskapas!” Skanstorge­ts möjlighete­r till förnyelse har vi illustrera­t med en ”vision”.

Nu måste alla göteborgar­e ta sitt ansvar och försvara våra torg och parker i allmänhet och Skanstorge­t i synnerhet!

Allmänning­ar som Skanstorge­t äger vi gemensamt och skall vara platser för framtida generation­er

 ?? Bild: GÖTEBORGS STADSMUSEU­M ?? SKANDAL. Att anordna en omröstning om Skanstorge­t utan att det finns ett förslag att behålla torget som allmän plats är en skandal, skriver debattören.
Bild: GÖTEBORGS STADSMUSEU­M SKANDAL. Att anordna en omröstning om Skanstorge­t utan att det finns ett förslag att behålla torget som allmän plats är en skandal, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden