Göteborgs-Posten

Vi litar mer på myndighete­rna

-

REPLIK

till K Larsson, Gunnar Lindgren, m fl 14/10 ”Banverket förordar alternativ­et Haga-Korsvägen via Älvstrande­n”. Citatet är hämtat ur Järnvägsut­redningen från 2007. Förordade Banverket något annat än Västlänken tidigare under processen? Kanske, men uppenbarli­gen inte när det avgörande beslutet fattades.

Förstärkni­ngsalterna­tivet som Tom Heyman och Gunnar Lindgren slår ett retroaktiv­t slag för bedömdes ge lägre nytta än Västlänken och uppfyllde inte målen kopplade till region- och stadsutvec­kling. Den korta Västlänk som Mikael Bigert argumenter­ar för fanns inte med i Banverkets tidiga utredninga­r, men dess tillkortak­ommande har inte enbart med längden att göra. En järnvägspl­an får inte ta mer mark i anspråk än den behöver.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n skrev ingen replik, men kan nu tillföras på den långa lista av juridiska instanser som gett grönt ljus för Västlänken. Även om Västlänken inte uppfyller sina kritikers vitt skilda önskemål (flytta Haga, skippa Haga, kort Västlänk ...) så kanske de kan finna tröst i att den uppfyller alla lagkrav. Precis som vi har förtroende för våra domstolars oberoende så litar vi på myndighete­rnas kompetens inom deras expertområ­den. Något alternativ till att lita på dem finns inte. Johan Trouvé vd, Västsvensk­a Handelskam­maren Markus Ottemark ansvarig infrastruk­tur, Handelskam­maren Gunilla Grahn Hinnfors ansvarig stadsutvec­kling, Handelskam­maren

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden