Göteborgs-Posten

”Alliansen har lämnat in skilsmässo­ansökan”

- POLITIK HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

Efter Ulf Kristersso­ns misslyckan­de att bilda regering tror statsvetar­en Jonas Hinnfors att Stefan Löfvens chanser att göra detsamma ökat något.

– Man får nog ändå säga att Alliansen har lämnat in skilsmässo­ansökan, säger Hinnfors.

De rödgröna utökar avståndet till Alliansen med drygt två procentenh­eter jämfört med valet i september. Socialdemo­kraterna ökar en dryg procentenh­et, liksom Sverigedem­okraterna. Samtidigt tappar Moderatern­a en procentenh­et, det visar GP/Sifos väljarunde­rsökning för oktober.

VIKTIGT ATT UNDERSTRYK­A är att samtliga förändring­ar i mätningen ligger inom felmargina­len och därför inte säger särskilt mycket.

– Det råder status quo, vilket man möjligen också kan förvänta sig. Det är svårt att knyta regeringss­pelet till några konsekvens­er i dagsläget, eftersom det ännu inte utkristall­iserat sig hur regeringen kommer att se ut, säger Jonas Hinnfors, statsvetar­e vid Göteborgs universite­t.

Han tror att det stora fokuset på regeringsf­rågan, istället för på politiska förslag och skiljelinj­er, är en del av förklaring­en.

– Generellt är det nog så att människor attraheras eller stöts bort av konkreta förslag och ideologisk kamp. Det har vi sett väldigt lite av den sista tiden, säger Jonas Hinnfors.

ULF KRISTERSSO­N FICK första möjlighete­n att komma med ett förslag på en ny regering utan att lyckas. Efterspele­t, där Centern och Liberalern­a gjort klart att man inte kommer stödja varken en ren M-regering eller en bestående av M och KD, har öppnat upp spelplanen något för Stefan Löfven, enligt Jonas Hinnfors.

Statsvetar­en menar dock att det är ett ytterst svårt uppdrag som väntar även för S-ledaren.

– Egentligen är det också väldigt låst, men Kristersso­ns talmansrun­da visade på splittring­en inom Alliansen som man nu har svart på vitt. Det verkar också som att det, under rätt förutsättn­ingar, möjligen finns en utväg där mittenpart­ierna kanske skulle kunna acceptera Socialdemo­kraterna. Löfven börjar åtminstone inte mot en fullständi­gt enad Allians, säger Jonas Hinnfors. Är Alliansen död som du ser det?

– Man tycker nog om varandra rätt mycket och det finns likheter, men man får nog ändå säga att Alliansen har lämnat in skilsmässo­ansökan. Sådana kan ju dras tillbaka, men det skulle i så fall behöva ske väldigt snart och kräva väldigt mycket. Alliansen är mer sprucken än vad den håller ihop.

CENTERPART­IET OCH Liberalern­a ses i nuläget som de partier som kan avgöra hur en framtida regering kan komma att se ut. Mycket av det politiska spelet har den senaste tiden handlat om huruvida de bör, eller kan, släppa fram en högerreger­ing med stöd av SD eller vända sig till Socialdemo­kraterna. Vad har de mest att förlora på?

– Det är väldigt svårt att veta. Ser man till vad partiledar­na har utlovat så är ordalagen mycket starkare gentemot SD än mot S. Ser man till undersökni­ngar om hur väljarna står i sakfrågor och det principiel­la förhålland­et till SD så är C och L:s väljare också mer inriktade på att inte samarbeta med SD än vad gäller M och KD, säger Jonas Hinnfors.

– Internt är det svårare, men kanske är det mer kontrovers­iellt att ge upp gentemot SD. Samtidigt ska det nog till ett högt pris där man i så fall måste sälja sig väldigt, väldigt dyrt till Socialdemo­kraterna.

Jonas Hinnfors är dock tydlig med att den enda slutsats man kan dra av GP/Sifos senaste mätning är att nästan ingenting har förändrats sedan valet.

– I princip står det still, säger han.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? SPLITTRADE. ”Kristersso­ns talmansrun­da visade på splittring­en inom Alliansen som man nu har svart på vitt”, säger statsvetar­e Jonas Hinnfors.
Bild: HENRIK MONTGOMERY SPLITTRADE. ”Kristersso­ns talmansrun­da visade på splittring­en inom Alliansen som man nu har svart på vitt”, säger statsvetar­e Jonas Hinnfors.
 ??  ?? JONAS HINNFORS
JONAS HINNFORS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden