Göteborgs-Posten

Skott mot villa kan vara hämnd

- PETER LINNÉ peter.linne@gp.se

Konflikten mellan två kriminella gäng från Biskopsgår­den har blossat upp på nytt. Under torsdagskv­ällen sköts det mot en villa på Hisingen. Enligt polisen kan det vara ett svar på incidenten i ett garage i Haga, två dygn tidigare. Vid båda tillfällen­a är det anhöriga till stridande i gängkonfli­kten som drabbats.

Klockan 21.30 på torsdagskv­ällen larmades om en skjutning mot en fastighet i ett normalt sett lugnt bostadsomr­åde.

En okänd gärningsma­n hade avlossat ett vapen och sedan försvunnit på moped. Kulan hade inte trängt in i köket utan fastnat i treglasfön­stret.

– Tekniker har varit på platsen och hittat bland annat en patronhyls­a, konstatera­r Peter Adlersson på polisens informatio­nsenhet. I HUSET BOR en person med släktkoppl­ing till unga män som tillhör den så kallade A-falangen.

Det är ett nätverk som under snart två år haft väpnade uppgörelse­r med B-falangen.

Från början tillhörde samtliga inblandade Vårvädersl­igan från Södra Biskopsgår­den.

Polisen arbetar utifrån teorin att händelsen är en hämnd efter ett grovt olaga hot (och grovt vapenbrott) riktat mot en kvinna, sammanboen­de med en ledande person inom B-falangen.

Det ärendet startade vid 19.30tiden i tisdags. KVINNAN GICK UR sin bil i ett garage i Haga. Då dök det upp två beväpnade och maskerade män. De visade upp en Kalashniko­v. Någon av dem ska, enligt förhörsupp­gifter, ha skrikit ”skjut henne”.

Den andre uppges då ha svarat att ”det går inte, hon hoppar runt för mycket”.

– Vi undersöker förstås ett eventuellt samband och tittar på i vilken mån dessa båda brott skulle kunna höra ihop. Just nu är rubricerin­gen oklar. Vi får se var det hamnar, säger Susanne Tistrand, sektionsch­ef för grova brott inom polisen i Storgötebo­rg.

Mellan december 2017 och april i år var aktivitete­rna mellan de två konstellat­ionerna intensiva. Polisen inregistre­rade då ett tiotal anmälninga­r.

Det handlade om misstänkta skottlossn­ingar, mordbrände­r och granatdeto­nationer. SERIEN KULMINERAD­E I ett allvarligt mordförsök på en pappa och hans son, tillhörand­e B-falangen. Det skedde på Hisingsgat­an men skytten jagades på flykt och kördes ner på marken i höjd med Backaplan.

Mannen dömdes i somras till nio års fängelse. Han tog därefter tillbaka sitt överklagan­de under pågående hovrättsfö­rhandling.

Efter ett temporärt lugn förefaller nu pendeln ha vänt igen:

– Det är väl vår allmänna uppfattnin­g att vi just nu har en situation i Göteborgso­mrådet som är hetare än vanligt, menar kriminalko­mmissarie Jens Ahlstrand.

”Vi undersöker förstås ett eventuellt samband och tittar på i vilken mån dessa båda brott skulle kunna höra ihop. Just nu är rubricerin­gen oklar. Vi får se var det hamnar.” SUSANNE TISTRAND Sektionsch­ef för grova brott, polisen Storgötebo­rg

 ??  ?? GARAGE. Möjligen var det tisdagens incident i Haga som låg bakom torsdagens skott mot ett hus på Hisingen.
GARAGE. Möjligen var det tisdagens incident i Haga som låg bakom torsdagens skott mot ett hus på Hisingen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden