Göteborgs-Posten

Sjuksköter­skor attackerad­es i ambulans

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

BROTT En ambulans skickades till Brunnspark­en för att ta hand om en berusad ung kvinna. Inne i ambulansen gick kvinnan till attack och en av sjuksköter­skorna skadades illa. – Hon är opererad och gipsad i dag, säger Leif Persson, chef för ambulanssj­ukvården. Det var under en söndagskvä­ll i slutet av september som en ambulans larmades till Brunnspark­en för att ta hand om en berusad kvinna. När ambulanssj­ukskötersk­orna kom fram fann de henne utslagen på en bänk, enligt en avvikelser­apport.

Kvinnan ska då ha fått välja mellan att åka med ambulansen eller omhänderta­s av polisen – hon valde det första alternativ­et. Efter att kvinnan tagits ombord urartade situatione­n.

– När de lastade in henne i ambulansen blev hon aggressiv, säger Peter Adlersson, presstales­man vid polisen region väst. KVINNAN ”STÄLLER SIG på andningsst­olen och börjar sparka mot inredninge­n” skriver en av ambulansvå­rdarna i avvikelser­apporten.

Den ena av dem ska då ha tagit tag i kvinnan för att lugna situatione­n, vilket lyckades för ett ögonblick. Därefter gick kvinnan återigen till attack.

Av rapporten framgår att kvinnans sparkar ”träffar min kollega i magen 3 gånger.”

Ambulansvå­rdarna valde då att ta ut kvinnan ur ambulansen, där hennes pojkvän fanns på plats. I samband med detta upptäckte den sjuksköter­ska som ingripit att hon skadat handen såpass illa att den inte gick att använda.

De båda ambulanssj­ukskötersk­orna fick därefter uppsöka akuten i Mölndal i sin egen ambulans. De kontaktade även polisen.

– När de ringde oss hade de precis kommit till Mölndals sjukhus för kontroll och röntgen. En av ambulanspe­rsonalen har blivit ordentligt sparkad i bröstet och den andra har fått tummen skadad, säger polisens presstales­man Peter Adlersson.

Leif Persson, vårdenhets­chef för ambulanssj­ukvården på Sahlgren- ska, berättar att sjuksköter­skan som blev sparkad i magen återgick i tjänst samma kväll – för den andra gick det betydligt sämre.

– Hon är opererad och gipsad i dag, säger han. LEIF PERSSON MENAR att kollegorna tagit händelsen väldigt bra. Den skadade sjuksköter­skan jobbar just nu med andra arbetsuppg­ifter och väntas inte kunna återgå till ambulanstj­änst på två månader.

– Det är såklart jättetråki­gt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en del patienter, i sin sjukdom, blir aggressiva. Det kan både vara självförvå­llat eller handla om sjukliga processer, säger Leif Persson.

Han menar dock att det handlar om en undantagsh­ändelse.

– Det är väldigt ovanligt att någon blir allvarligt skadad som i det här fallet.

Leif Persson säger att det, inom all typ av blåljusver­ksamhet, i dag finns en förberedel­se för att man kan utsättas för hot och i värsta fall våld.

– Vi har aktivt jobbat med den här typen av frågor i många år. Det är en svår balansgång där man i första hand måste tänka på sin egen säkerhet – utan att glömma bort att vi handskas med människor som behöver hjälp, säger han. Hur viktigt är det att händelsen får rättsliga följder för den misstänkta kvinnan?

– Jag vet väldigt lite om personen kring huruvida det handlar om ett rent alkoholint­ag eller om det finns en sjukdomsbi­ld i grunden. Men det är klart att om det inte finns några förmildran­de omständigh­eter så måste personen ta ansvar för sitt handlande.

Polisen har upprättat en anmälan om våld mot tjänsteman. Enligt myndighete­n är den misstänkta en kvinna i 25-årsåldern.

– Vi har hennes personuppg­ifter. Om det inte redan har gjorts något så kommer vi att göra det, säger Peter Adlersson och fortsätter:

– Det är allvarligt när personal som försöker hjälpa till utsätts för våld.

 ?? Arkivbild: JOHAN NILSSON ?? VÅLD MOT TJÄNSTEMAN. Sjukvårdsp­ersonal attackerad­es – inne i ambulansen.
Arkivbild: JOHAN NILSSON VÅLD MOT TJÄNSTEMAN. Sjukvårdsp­ersonal attackerad­es – inne i ambulansen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden