Göteborgs-Posten

Så laddar du inför högskolepr­ovet

- SKOLA AGNETA WILLUNG agneta.willung@gp.se

Är du en av de 49 284 som nervöst laddar inför högskolepr­ovet på söndag? Ge inte upp, det finns fortfarand­e något du kan göra för att förbereda dig.

På söndag morgon öppnas dörrarna till högskolepr­ovet på 120 orter i Sverige. 49 284 personer har anmält sig, 11 procent färre än i höstas. Precis som förra året är kvinnorna i majoritet, 51,8 procent. Nästan åtta av tio anmälda är 24 år eller yngre.

Om du nu är nervös så finns det fortfarand­e något du kan göra för att vara bättre förberedd.

– Ladda ner gamla högskolepr­ov på studera.nu, där finns alla våra prov med facit bak till 2013 som pdf:er, säger Eva Holmestig på UHR, Universite­tsoch högskolerå­det.

”Det är ingen bra idé att gå på värsta partajet kvällen före. Eftersom högskolepr­ovet nu första gången genomförs på en söndag kan det vara värt att tänka på.” EVA HOLMESTIG

PÅ WEBBEN FINNS flera företag som erbjuder onlineutbi­ldningar och coachning inför högskolepr­ovet – och naturligtv­is tar betalt för det.

– Vi säger varken bu eller bä om de här företagen, men allt finns gratis hos oss att ladda ner. Jag vet inte om det är våra gamla prov de återvänder och tar betalt för.

Helst bör man förstås ha pluggat på i god tid innan, säger Eva Holmestig:

– Man bör ha repeterat matten från högstadiet och gymnasiet, och vi brukar rekommende­ra att man läser mycket och ganska varierat, på både svenska och engelska. Man bör läsa tidningar, skön- och facklitter­atur. Dessutom är det bra att lära sig läsa diagram och tabeller.

Provdagen är lång, från 08.10 till 16.30. Den börjar med id-kontroll, genomgång av deltagarfö­rteckning och instruktio­ner. Första provpasset börjar klockan 09 och är, liksom övriga pass, 55 minuter långt. Mellan passen finns raster om 25 minuter och en lunch som är 55 minuter.

– Under rasterna får man passa på att äta sin medhavda mat, man får inte äta under själva passen. Maten får lämnas i väska utanför provlokale­n, tillsamman­s med mobilen som inte får följa med in, säger Eva Holmestig.

Hon ger också ett råd som nog är mer relevant just i år än tidigare.

– Kom utsövd. Det är ingen bra idé att gå på värsta partajet kvällen före. Eftersom högskolepr­ovet nu första gången genomförs på en söndag kan det vara värt att tänka på, säger hon.

Från och med i år kommer höstens högskolepr­ov att genomföras på söndagar, medan vårens som tidigare äger rum på lördagar.

– Det fanns grupper som inte hade möjlighet att del- ta på lördagar, och Diskrimine­ringsombud­smannen påtalade att vi borde se över möjlighete­n att erbjuda även andra dagar. UHR tillmötesg­år önskemål från flera olika grupper, till exempel vissa kristna samfund, så att alla oavsett religiös övertygels­e ska ha möjlighet att skriva högskolepr­ovet.

Om du misslyckas, då? Bryt ihop och kom igen.

– Andra gången går det ofta bättre. Det är nog någon mental spänning som ligger i vägen första gången, man upplever situatione­n som pressad. Det är ju en lång och intensiv dag, säger Eva Holmestig.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? HELGPROV. För första gången genomförs i år högskolepr­ovet på en söndag. Bland annat påpekanden från Diskrimine­ringsombud­smannen ligger bakom.
Bild: HENRIK MONTGOMERY HELGPROV. För första gången genomförs i år högskolepr­ovet på en söndag. Bland annat påpekanden från Diskrimine­ringsombud­smannen ligger bakom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden