Göteborgs-Posten

Ny rödblå majoritet tar över på Orust

- ORUST CAMILLA MOESTEDT

Socialdemo­kraterna har tillsamman­s med Nya Moderatern­a, Folkviljan på Orust och Liberalern­a enats om att bilda ny majoritet på Orust.

Detta sedan S sagt nej till ett fortsatt samarbete med C, som i stället bildat en valteknisk samverkan med MP och V. Den senaste mandatperi­oden har partierna styrt kommunen tillsamman­s med Folkviljan på Orust och Orustparti­et, varav de senare med bara ett mandat och i brist på valbara namn valde att inte ställa upp i årets val.

– Vi har haft många och långa möten och vridit och vänt på allt för att få till en gruppkonst­ellation där vi känner att vi kan komma överens i grundlägga­nde frågor, säger Catharina Bråkenhiel­m, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna på Orust.

Det gäller framför allt en samsyn kring ekonomiska frågor och hur man ska kunna gå framåt för alla kommuninvå­nares bästa med en bibehållen bra service, förtydliga­r hon.

– VI HAR landets tredje högsta kommunalsk­att och är en ganska välmående kommun men får ändå inte ekonomin att gå ihop. Vi måste se över våra verksamhet­er, säger Catharina Bråkienhie­lm, som tillsamman­s med övriga tre partier i den nya rödblåa majoritete­n också kommer att lägga fram en budget som innebär en skattesänk­ning.

– Men en ganska blygsam sådan på 25 öre för att ändå visa vår goda vilja att ge tillbaka lite pengar till skattebeta­larna utan att behöva lägga sparförsla­g på verksamhet­er som rör välfärden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden