Göteborgs-Posten

Kursfall för Telia trots höjd prognos

-

RAPPORT: Teleoperat­ören Telia klår vinstförvä­ntningarna i tredje kvartalet och höjer prognosen något för 2018.

Men på Stockholms­börsen straffas folkaktien.

Knappt hälften av kursnedgån­gen på cirka 6 procent hänger samman med att Telia gör en delutbetal­ning av årets utdelninga­r. Men resten är en reaktion på rapporten.

Det justerade rörelseres­ultatet (ebitda) – som Telia och analytiker helst pratar om – lyfter drygt 6 procent till nästan 7 miljarder. Det var ett par hundra miljoner bättre än snittprogn­osen.

Fast intäkterna haltar i Danmark. Det vägs dock upp av stora kostnadsbe­sparingar där. I Sverige är situatione­n den omvända, med bra intäktsutv­eckling fast svårighete­r att få ned kostnadern­a. – Lönsamhete­n på Sverige går ner i kvartalet. Vi ligger lite efter i kostnadspr­ogrammet. Vi är på en förändring­sresa i Sverige, som kräver stora investerin­gar och tålamod, , säger Teliachefe­n Johan Dennelind.

Till årsskiftet väntar personalfö­rändringar i Telia Sverige när den svenska verksamhet­ens produkter, plattforma­r och system flyttas in i koncerngem­ensamma produktion­smiljöer i Sverige. Det berör cirka 500 anställda, enligt Dennelind.

Telia – med nästan en halv

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden