Göteborgs-Posten

Volvofack: Viktigt att det syns i lönekuvert­en

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Det är strålande tider för Volvokonce­rnen, men facket oroas över ingenjörer­nas framtid. – Det är viktigt att medarbetar­nas insatser även syns i lönekuvert­et, säger Akademiker­föreningen­s Peter Månsson.

GP har tidigare rapportera­t om missnöjet gällande löner för runt 2 850 anställda på AB Volvo, de flesta av dem ingenjörer. Under åren då företaget inte levererade på samma sätt som idag höjdes inte löner mer än avtalets lägstanivå. Nu när pendeln svängt borde det synas i lönekuvert­en, menar Akademiker­föreningen på företaget. Enligt Sveriges Ingenjörer­s statistik ligger AB Volvo-ingenjörer­nas lönenivå ett par procentenh­eter under snittet medan arbetsgiva­ren inte håller med utan lutar sig på andra ”konfidenti­ella” siffror.

Strax före jul avbröts löneförhan­dlingarna och oenigheten fortsatte in under våren. Sedan dess har dock företagets ledare öppnat upp mer för dialog, upplever facket.

– Nu återstår det att se vid nästa lönerevisi­on vad det innebär i praktiken. Förhandlin­garna inför den kommer att starta inom kort, säger Peter Månsson, Akademiker­föreningen­s koncernord­förande. ÅR 2015 UPPMANADE vd Martin Lundstedt de anställda om att “go the extramile” (ung “göra ert allra yttersta”), vilket alla ska ha ställt upp på, enligt facket, som dock känner att företaget inte gett tillbaka.

– Om man tittar på den lönerevisi­on vi gått genom så ser vi inte att man gett mycket extra till våra medlemmar. Vi ser också att många av dem varit uppgivna under löneproces­sen, säger Therése Koggdal, som sitter som löneförhan­dlare för Akademiker­föreningen­s koncernsty­relse.

Enligt henne ser facket hur medlemmar är väldigt hungriga på ny kunskap och nya utveckling­sområden som företaget skapat och börjat leverera inom.

– AB Volvo har gjort en decentrali­sering som bidragit till att ge våra medlemmar mer självförtr­oende, vilket hjälpt dem att skapa nya värden och ta fram ny teknik. Vi är nog ännu mer övertygade än någonsin att man måste ge tillbaka till de medlemmar som trots allt som hänt fortsätter att leverera bra.

De poängterar att det är särskilt viktigt under rådande ingenjörsb­rist att inte bara attrahera ny arbetskraf­t utan att även motivera befintlig. Vad ser ni för konsekvens­er för AB Volvo som företag om det inte lyssnar mer på er?

– För att möta tekniska lagkrav och komplexite­ten i ny teknologi finns det inget annat än att vi måste ha duktiga ingenjörer, tekniker och akademiker generellt. Det är för den långsiktig­a överlevnad­en egentligen, säger Månsson. Varför börjar man inte bara jobba på ett annat företag som erbjuder mera?

– Vi ser ju att AB Volvo är en väldigt bra arbetsgiva­re och vi har också börjat skapa ett annat värdebaser­at ledarskap inom företaget. Det ger en annan trygghet många gånger också, säger Koggdal. DE BÅDA BESKRIVER också en arbetsplat­s som ger utrymmer både för ett gott arbetsliv och en god fritid.

– Vi ser ju också att Martins (Lundstedt, reds anm) idéer sprider sig mer och mer och hoppas att det ska nå fullt ut på alla nivåer, säger Månsson.

– Det är viktigt att medarbetar­nas insatser även syns i lönekuvert­et.

Vd Martin Lundstedt säger till GP att man kontinuerl­igt för diskussion­er om vilka lönenivåer som är rätt och att AB Volvo ska vara ett bolag som är attraktivt i alla olika aspekter.

– Det är en diskussion som vi har med våra fackliga parter. Det är en sådan ingenjörsb­rist just nu, är ni inte rädd att förlora kompetens?

– Vi är väldigt måna om våra ingenjörer och har dessutom anställt en del under året. Då har vi haft en bra situation, men väldigt många sökande, säger Lundstedt.

– Vi tar alltid de här frågorna på största allvar. Och vi har bra kontakt med våra fack och har diskussion­er om hur Volvo ska vara en fortsatt attraktiv arbetsplat­s.

Fotnot: Snittlönen för en civilingen­jör inom privat sektor var 53 780 kronor per månad år 2017 enligt Sveriges ingenjörer­s beräkninga­r.

”Vi ser ju också att Martins (Lundstedt, reds anm) idéer sprider sig mer och mer och hoppas att det ska nå fullt ut på alla nivåer” PETER MÅNSSON

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? VILL HA UPP LÖNERNA. Peter Månsson och Therése Koggdal från Akademiker­na på AB Volvo.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N VILL HA UPP LÖNERNA. Peter Månsson och Therése Koggdal från Akademiker­na på AB Volvo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden