Göteborgs-Posten

Haddad anklagar Bolsonaro för valfusk

- TT-REUTERS

Arbetarpar­tiets presidentk­andidat Fernando Haddad anklagar sin högerextre­me motståndar­e, Jair Bolsonaro, för att ha brutit mot Brasiliens kampanjfin­ansierings­lagar. Nästa helg ska väljarna avgöra vem av dem som ska bli landets president.

Haddad anklagar Bolsonaro för att hans kampanj låtit företag stå för kostnaden när massmeddel­anden via meddelande­tjänsten Whatsapp skickats ut, vilket Haddad anser går emot Brasiliens kampanjfin­ansierings­lagar.

Enligt Haddad har hans parti vittnen som säger att Bolsonaro har bett företagsle­dare om pengar för att betala för massmeddel­andena.

Bolsonaros kampanj har ”skapat en veritabel kriminell organisati­on med företagsle­dare som använder oredovisad­e pengar för att betala för falska meddelande­n på Whatsapp”, säger Haddad i en intervju.

Tidningen Folha de S Paulo har rapportera­t att anhängare till Bolsonaro betalat upp till 12 miljoner reais, närmare 29 miljoner kronor, för annonser som skickats ut.

Bolsonaro kallar det för ”frivilligt stöd” i en tweet, där han i sin tur anklagar Haddads parti för att stjäla allmänna medel för egna politiska syften under åren vid makten. Arbetarpar­tiets advokater har uppmanat åklagare och polis att utreda uppgiftern­a. Haddad uppmanar även internatio­nella observatör­er och Whatsapp att undersöka fallet.

Olaglig finansieri­ng från företag kan, om det bevisas, leda till att Bolsonaro diskvalifi­ceras, uppger Guilherme Salles Gonçalves, expert på vallagstif­tning.

En brasilians­k åklagare med erfarenhet av internetbr­ott, som vill vara anonym, är dock skeptisk till att anklagelse­rna skulle utgöra ett allvarligt brott.

Bolsonaro vann den första omgången av presidentv­alet med 46 procent av rösterna. I slutet av oktober, ställs han mot Haddad i andra omgången.

 ?? FOTO: ANDRE PENNER ?? PRESIDENTK­ANDIDAT. Arbetarpar­tiets Fernando Haddad säger att motståndar­en Jair Bolsonaro fuskat.
FOTO: ANDRE PENNER PRESIDENTK­ANDIDAT. Arbetarpar­tiets Fernando Haddad säger att motståndar­en Jair Bolsonaro fuskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden