Göteborgs-Posten

Melvin pärlar mot cancer

När åttaårige Melvin Johansson förlorade sin gammelmost­er Maggan i cancer rasade världen. Men ur sorgen växte skapandet. Nu pärlar han armband varje dag efter skolan för att hjälpa forskninge­n. – Jag hoppas att de hittar nya botemedel mot cancer så att in

- – Jag tror att hon hade varit stolt. EMILIE AUNE 031-62 40 00 namn@gp.se

Melvin Johansson har alltid varit kreativ, och gillar att pyssla och pärla. Fram tills nyligen var det mest för att det är roligt. Men i dag har pärlandet också fått en annan innebörd. I våras förlorade Melvin sin mammas moster Maggan i cancer, en person som stod honom väldigt nära. Nu är varenda pärla som han trär på tråden livsviktig.

– Det är därför som det står mota cancer på armbanden, det betyder ungefär stoppa cancer, säger Melvin, där han sitter vid köksbordet hemma i radhuset i Torslanda.

Framför sig har han glasburkar med pärlor i olika färger och bokstäver, verktyg och rullar med nylontråda­r. Skolan har slutat för dagen, och när läxorna är avklarade är det som vanligt en stunds pärlande innan middagen. Armbanden säljs till förmån för Bröstcance­rförbundet och kostar en hundralapp. Melvins mamma Linda Johansson och hans mormor Anki Johansson hjälper också till i dag.

– Det har blivit terapi för hela familjen att sitta och pärla tillsamman­s. Melvin gör de flesta armbanden själv, men vi pärlar också när vi hinner. Vi har fått fler beställnin­gar än vad vi hade räknat med och alla pengar går oavkortat till Bröstcance­rförbundet­s insamling, säger mamma Linda. PÅ VÄGGEN BREDVID Melvin hänger ett fotografi av en leende Maggan på favoritstä­llet Skrea strand i Falkenberg, taget förra sommaren. Det är så Melvin kommer ihåg hen-

ne. Innan sjukdomen tog henne i sitt grepp.

– Maggan var världens snällaste och roligaste. Jag kallade henne för min gammelmost­er eftersom hon är mammas moster, säger Melvin.

Men mest var Maggan som en extramamma åt Melvin. Hon bodde i närheten och ända sedan han var liten fanns hon alltid där för honom och hans tvillingbr­or Rasmus. Minnena av henne är många.

– Vi brukade göra mycket roliga saker ihop. Vi var på museum, åkte till stranden och gick i skogen och sånt, berättar Melvin.

Men bakom den glada och roliga kvinnan dolde sig också bröstcance­rn. Melvin var bara fyra år när läkaren hittade en knöl i Maggans bröst. Order cancer var ett svårt begrepp att fatta, när Maggan förklarade för Melvin att hon blivit sjuk.

– Jag kände en hund som hade fått cancer men ingen människa. Jag tyckte att det var tråkigt att Maggan blev sjuk och ville bara att hon skulle bli frisk igen, säger Melvin. Det gick bra, den gången. – Maggan fick behandling och operation och blev frisk igen efter några månader. Vi var så glada för att det var över, det var en jättejobbi­g tid, berättar Linda.

VARDAGEN FLÖT PÅ

igen. Utflyktern­a och gemenskape­n med skojiga Maggan fortsatte för Melvin och hans tvillingbr­or. Fyra år gick, men i november förra året förändrade­s allt. Cancern hade kommit tillbaka i Maggans kropp.

– Läkarna hittade en tumör i höften och hon började gå på cellgiftsb­ehandling. Tyvärr hade hon också metastaser, berättar Linda.

Runt Lucia blev Maggan inlagd på Sahlgrensk­a. Det blev en ovanlig jul för Melvin, med julbord med Maggan på sjukhuset.

– Det var konstigt att se henne utan hår men hon var fortfarand­e lika glad och skojig som vanligt. Jag tänkte att hon snart skulle bli bra och komma hem igen, säger Melvin.

Maggan kom hem. Våren och ljuset stod runt hörnet, och det såg ut att gå åt rätt håll. Det var vad alla trodde.

– Maggan var världens mest positiva människa och hon ville inte visa eller delge sin sjukdom utåt. Vi trodde hela tiden att hon skulle bli frisk, hon var så glad och verkade må bättre. Men hur mycket hon egentligen visste vet jag faktiskt inte, säger Linda.

Till slut orkade Maggans kropp inte längre. En vecka efter att sista cellgiftsb­ehandlinge­n hade avslutats åkte hon in på Sahlgrensk­a igen, där hon somnade in en vecka senare i slutet av mars.

– Cancern hade spridit sig till hela kroppen och det fanns inget mer att göra, säger Linda.

Efter Maggans bortgång rasade världen för Melvin.

– Jag var jätteledse­n och saknade henne jättemycke­t, säger Melvin.

Men när några månader hade passerat växte snart en idé fram. Pärlandet som han länge hade haft som hobby skulle kunna hjälpa andra cancerdrab­bade.

– Jag hade sett andra sälja armband för cancerfors­kningen på stan, så då tänkte jag att jag också kunde göra det.

LINDA HJÄLPTE TILL

med den administra­tiva biten, och genom Bröstcance­rförbundet­s hemsida startade de insamlinge­n ”Mota cancer med Melvin”. Linda skapade också en Facebooksi­da för insamlinge­n, och djungeltru­mman gick snabbt. Målet på 2 000 kronor som Melvin satt från början nåddes redan efter ett dygn.

– Kompisar och kompisars kompisar ville köpa armband, och det spred sig bara vidare. Vi har till och med skickat armband till Spanien, säger Linda.

Målet har fått höjas hela tiden och i dag är insamlinge­n uppe i närmare 24 000 kronor. Målet är nu 30 000 kronor till årsskiftet, då slutdatume­t är satt. Men kanske blir det en fortsättni­ng. Finns det efterfråga­n så fortsätter Melvin att pärla på sin lediga tid om eftermidda­gar och helger.

– Nej det är fortfarand­e jätterolig­t. Jag hoppas att forskarna hittar nya botemedel mot cancer, säger Melvin, som bland annat kommer att sälja armband vid Hemköp på Torslanda torg om drygt en månad (24-25 november). Vad tror du att Maggan hade sagt om hon såg dig nu?

”Jag hoppas att forskarna hittar nya botemedel mot cancer”

 ??  ?? ENERGISK UNG MAN. Melvin Johansson, 8, i Torslanda pärlar armband till förmån för bröstcance­rforskning­en, till minne av sin mammas moster Maggan. Målet är att insamlinge­n ska nå 30 000 kronor fram till årsskiftet.
ENERGISK UNG MAN. Melvin Johansson, 8, i Torslanda pärlar armband till förmån för bröstcance­rforskning­en, till minne av sin mammas moster Maggan. Målet är att insamlinge­n ska nå 30 000 kronor fram till årsskiftet.
 ?? Bild: EMILIE AUNE ??
Bild: EMILIE AUNE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden