Göteborgs-Posten

Gnistrande eldshow

Eldfågels uppvisning i Trädgårdsf­öreningen var ett av de 170 kultureven­emang som arrangerad­es runt om i Göteborg i går. Kulturnatt­a firade 27 år med det kanske mest fullspäcka­de programmet någonsin.

- JOHANNA HAGSTRÖM johanna.hagstrom@gp.se

Oktobermör­kret hade fallit i Trädgårdsf­öreningen, men tända marschalle­r ledde fram till Ravelinkul­len, där ett 20-tal fågellikna­nde ”skrämmor”, med vita näbbar och svarta hål till ögon, spanade ut över gräsmattor­na. DE VAR EFFEKTFULL­T upplysta underifrån och ännu mer dramatiskt blev det när den göteborgsk­a duon Eldfågel började sin eldshow framför installati­onen, inför några hundra besökare.

Väderförhå­llandena var perfekta, det var vindstilla och uppehåll i den kyliga kvällen. Gnistorna yrde när Eldfågel svingade sina brinnande klot. Det hela var en invigning av installati­onen, som är tänkt att stå i en vecka, men eftersom parken stänger redan klockan 18 på kvällarna blir det inte många som hinner se skrämmorna när de är som mäktigast, upplysta i mörkret.

– Så vi funderar på att låta dem stå en vecka till. Nästa helg blir det vintertid och då blir det mörkt tidigare, säger Caroline Wickström, evenemangs­ledare i Trädgårdsf­öreningen.

Kulturnatt­a har länge funnits i centrala stan, Linné och Majorna. Men i år är även Ringön en arrangör, eller närmade bestämt Kolgruvan, Kiosken och NEJD, där besökarna kan strosa runt och ta del av konstutstä­llningar och slutligen en sen kvällskons­ert med Jens Lekman.

– Han letade kontor och vände sig till oss. Nu blev det inte så, men is-

tället frågade vi om han ville spela här på Kulturnatt­a och han sa ja, säger Fredrik Wernér, en av grundarna till det kreativa huset Kolgruvan, där ett tiotal konstnärer ställer ut under kvällen.

STINA LARSSON ÄR

ny projektled­are för Göteborgs Kulturnatt­a. Dessutom är hon ny i stan.

– Det har varit ett perfekt tillfälle att lära sig om det fria kulturlive­t i stan, jag har jobbat mycket med att hjälpa föreningar, grupper och individer som är med i programmet. Det är spännande, säger hon.

Förra året var alla programpun­kter utom två gratis. Hur ser det ut i år?

– Ungefär likadant. Vissa arrangörer har delar av sitt evenemang gratis, kombinerat med något schyst erbjudande. Vi vill ju att allt ska vara gratis, men det blir ett avvägande hur stränga ska vi vara.

Hur kommer det sig att Kulturnatt­a har överlevt så många år?

– Det beror på många saker. Dels ligger den på höstkanten och är ett av få incitament att ta sig ut, dels har den en sådan variation och bredd i programmet att de flesta kan hitta något de gillar. Och så är den nästan helt gratis.

Varför har ni inte längre något tryckt program?

– Det är en miljöfråga och en ekonomisk fråga. Hur mycket papper ska man pumpa ut och vad ska man lägga pengarna på? Några har hört av sig och saknat det tryckta programmet, då hänvisar vi till att det är lätt att skriva ut det från hemsidan.

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? POPULÄRT. Publiken var säkert nöjd att det inte kom en droppe regn under kvällen. Flera hundra hade samlats för att se Eldfågels show.
Bild: ANNA SVANBERG POPULÄRT. Publiken var säkert nöjd att det inte kom en droppe regn under kvällen. Flera hundra hade samlats för att se Eldfågels show.
 ??  ?? ELD. Duon Eldfågel fångade publiken med sina konster i Trädgårdsf­öreningen. De invigde en installati­on av fågellikna­nde skrämmor på en kulle i parken.
ELD. Duon Eldfågel fångade publiken med sina konster i Trädgårdsf­öreningen. De invigde en installati­on av fågellikna­nde skrämmor på en kulle i parken.
 ?? Bilder: ANNA SVANBERG ??
Bilder: ANNA SVANBERG
 ??  ?? ARRANGÖR. Emil Ibrahim är en av eldsjälarn­a på Kolgruvan, här med konstnären Tuva Gustavsson, som ställer ut grafiska blad.
ARRANGÖR. Emil Ibrahim är en av eldsjälarn­a på Kolgruvan, här med konstnären Tuva Gustavsson, som ställer ut grafiska blad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden