Göteborgs-Posten

Levande och detaljrika skildringa­r av rasism

- SARA ARVIDSSON

Sara Arvidsson ser Bathutäs oupphörlig­t intressant­a videoinsta­llation om rasism på Frölunda kulturhus. Den flerkana ligavideo installati­onen Access in g Utopi a (2017) som nu kan ses på Frölunda kulturhus kräver sin tid: den består av fem videor och vardera är en halvtimme lång. Tiden rinner emellertid iväg förvånansv­ärt fort.

Verket har skapats av den konstnärli­ga forskargru­ppen Bathutä och har tidigare visats på Venedigbie­nnalen och Botkyrka konsthall. Flera intervjukl­ipp med olika svenska aktivister varvas med varandra. Personerna är involverad­e i organisati­oner som försöker motverka rasism och sociala orättvisor. Deras namn förblir okända och omgivninga­rna som de befinner sig i är opersonlig­a: samtliga sitter framför en steril vägg. ENLIGT EN TEXT som släpptes i samband med utställnin­gen i Botkyrka bygger verket på en iscensättn­ing av fiktiva dialoger. Historiern­a som tränger fram är dock sällsamt levande och detaljrika.

En man berättar varför han startade en svart queer-rörelse: han och andra rasifierad­e upplevde att det vita queer-kollektive­t antingen uteslöt eller exotiserad­e dem. Initiative­t upprörde de vita, eftersom de alltid hade sett sig som så öppna. En kvinna med invandrarb­akgrund berättar om hur tufft det kan vara att försöka utbilda sig till konstnär. Att komma från förorten och börja på en konstskola är inte alltid lätt; även där har rasismen sipprat in i väggarna. Hon kände snart avsmak för konsten. Ytterligar­e en kvinna berättar om allt hon har fått gratis eftersom hon har växt upp i Sverige, ett land som ibland beskrivs likt ett paradis. Hennes tacksamhet blandas med skam inför all bortskämdh­et. JAG SKULLE KUNNA skriva mycket om dessa mångfacett­erade livsberätt­elser. De blir aldrig standardis­erade, som de annars kan bli i konst av detta slag. Verket har en intersekti­onell vinkel vilken utkristall­iserar sig klart när en man beskriver sin relation till Simone de Beauvoirs litteratur. Han identifier­ar sig med hennes kvinnoskil­dringar och ersätter upprepade gånger ordet ”kvinna” med ”invandrare”. En stor grupp i dagens Sverige skulle tjäna på att inspireras av hans exempel och kasta om perspektiv­en.

Berättelse­rna blir aldrig standardis­erade, som de annars kan bli i konst av detta slag.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? VISATS I VENEDIG. Accessing Utopia har tidigare visats på Venedigbie­nnalen och på Botkyrka konsthall.
Bild: PRESSBILD VISATS I VENEDIG. Accessing Utopia har tidigare visats på Venedigbie­nnalen och på Botkyrka konsthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden