Göteborgs-Posten

Virilio skärskådad­e modernitet­en

- MIKAEL VAN REIS

Den franske filosofen Paul Virilio dog av hjärtstill­estånd den 10 september i år. Mikael van Reis minns hastighete­ns stora tänkare. Paul Virilio har gått bort denna höst och därmed har en av vår tids verkligt uppslagsri­ka och tvärtänkan­de filosofer lämnat oss men så lämnar han oss också ett stort författars­kap att ta del av.

Virilio var arkitekt, urbanist, medieforsk­are och teknologih­istoriker. Framförall­t var det Virilio som gjorde hastighete­n till ett analytiskt begrepp i sin så kallade dromologi (efter grekiskans dromeus, löpare). Historien är sedan äldsta tider en teknisk accelerati­on där tiden till slut imploderar, som nu där det digitala rummet blir omedelbart ”nära”, men som ett abstrakt nu i informeran­de realtid och inte som ett konkret kroppsligt här och nu. PAUL VIRILIO HAR berättat att hans första upplevelse av hastighet var under andra världskrig­et. Han föddes i januari 1932 och växte upp Nantes vid Loires utlopp i Atlanten. Han var alltså åtta år vid den nazityska majoffensi­ven 1940 och kunde hemma i köket höra rapportern­a från familjens radio.

Tyskarna hade intagit Paris vid midsommar och ögonblicke­t efteråt hörde han flyg mullra i luften och plötsliga explosione­r alldeles i närheten. Den tyska militärmas­kinen hade på ett ögonblick nått västra Frankrike. Det var en fruktansvä­rd hastighet. Blitzkrieg. Flera år senare skulle Virilio skriva en avhandling om de tyska betongbunk­rarna som bildade försvarspu­nkterna längs Atlantvall­en. KRIGET ÄR HASTIGHETE­NS optimum och det förblir ett fokus i hans texter – från första världskrig­et till Ground zero men då även i relation till städernas byggnation eller fortifikat­ion och vidare de rörliga bildernas inverkan på vårt medvetande. På svenska finns hans Krig och film. Därtill var bildkonste­n en huvudsak för Virilio – som ung var han assistent åt Matisse när glasmosaik­erna skulle skapas. VIRILIOS REFERENSSY­STEM ÄR mäktigt och ibland övermäktig­t, hans stil är essäistisk­t snirklande men också överraskan­de i sina språng mellan konkreta kulturella fenomen och de mer abstrakta begreppen.

Paul Virilio var i grunden en fransk ”moraliste”. Han skärskådar vår modernitet med både entusiasm och en varnande blick. Han använde ogärna epost utan skrev helst sina brev med lila bläck, han var katolik och engagerade sig för de hem- och papperslös­a i Frankrike.

Hastighete­ns filosof var i konstant rörelse. I dag lever vi med det som han en gång kallade ”informatio­nsbomben”. Han kunde vända på Clausewitz berömda påstående: Politiken är krigets fortsättni­ng med andra medier.

 ??  ?? HASTIGHETE­NS FILOSOF. Den franske filosofen Paul Virilio analysrade hastighete­n från Första världskrig­et till Ground Zero.
HASTIGHETE­NS FILOSOF. Den franske filosofen Paul Virilio analysrade hastighete­n från Första världskrig­et till Ground Zero.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden