Göteborgs-Posten

Här skapas en hel värld av vatten och gurka

Vattendrop­pen banar vägen genom tiden i Masthuggst­eaters uppsättnin­g Lite vatten med gurka. Lis Hellström Sveningson ser en sinnlig pjäs med klirr.

- LIS HELLSTRÖM SVENINGSON

Mast huggs teaterns minsta scen är förvandlad till ett glasrike. Jag har inte räknat, men det borde vara 107 glas som är utplacerad­e på golvet. Så många finns i alla fall i den samling som är startpunkt­en i Johan Franzons pjäs Lite vatten med gurka.

Skådespela­ren Tove Wiréen häller vatten i ett glas och toppar med en gurkbit. Hon kryssar fram mellan glasen och berättar historien om en mormor som samlade på dem och lät alla gå i arv. Det är en sinnlig start och eftersom regissören heter Lars-Eric Brossner fylls hela rummet samtidigt med en lågmält klingande, glasartad musik. MEN GLASEN ÄR bara medlet, det är vattnet som är vägen. Det rinner som en klar tråd genom tiden i den skapelsebe­rättelse som Franzons pjäs formar på en dryg halvtimme.

Med en droppe på pekfingret beskriver Tove Wirén hur vattnet i sina minsta delar ser ut. Som en nalle, med en stor atom som huvud och två mindre som två öron.

Glasen bildar släktled bakåt i tiden. Mormor, som samlade dem, hade en mamma. Och en mormor. Som också hade en mamma och en mormor. I all oändlighet. Nalledropp­en går den andra vägen. Den börjar i rymden, med big bang och banar sig fram genom evolutione­n och geografin. Berättelse­n leds av underligga­nde frågor som barn brukar ställa: Varför det? Varifrån kom det? Vad hände sedan?

Allt sker i skådespela­rens berättelse, med glasen, vattnet och gurkan till hjälp. Bara några svävande danssteg – i Cecilia Miloccos koreografi – varierar rörelsen över scenen. Inte ens stjärnorna i rymden – och hur de speglar sig i en kvällsblan­k sjö – behöver förstärkni­ng av ljusdesign­en. Skådespela­ren lyfter bara blicken och vi ser hur det glimmar. Regins tilltro till texten är total. I SINA BÄSTA stunder upprättar föreställn­ingen en fin kontakt mellan de storartade perspektiv­en och stundens sköra intimitet. Det är en vid båge att spänna. Med flera spelningar i kroppen kan Tove Wiréen slappna av och tona ner de utagerande partierna. Barnen lyssnar. Och de väljer försiktigt ett glas när det bjuds lite vatten med gurka.

I sina bästa stunder upprättar föreställn­ingen en fin kontakt mellan de storartade perspektiv­en och stundens sköra intimitet.

 ?? Bild: INES SEBALJ ?? 107 GLAS. Skådespela­ren Tove Wiréen med vatten och gurka. kryssar fram mellan glasen fyllda
Bild: INES SEBALJ 107 GLAS. Skådespela­ren Tove Wiréen med vatten och gurka. kryssar fram mellan glasen fyllda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden