Göteborgs-Posten

Inspireras av klimatånge­sten

-

Sedan tjugo år tillbaka är Watain ett av Sveriges mest omsusade black metal-band. Publiken längst fram lämnar deras konserter med blodstänk i ansiktet och intryck från en ond, diabolisk mässa som garanterat satt djupt avtryck.

– Vi tillhör en ganska extrem undergroun­d rörelse och visst ärv i vana vid att bli missförstå­dda, men under den här Sverige-turnén har vi fått väldigt mycket uppskattni­ng. Det känns som allt fler förstår det vi försöker göra. Och det värmer, säger Erik Danielsson på telefon från hemmaplan där han vilar ut mellan spelningar­na. I VÅRAS TURNERANDE Watain i USA och under sommaren satte man upp sin föreställn­ing på festivalsc­ener både i Sverige och utomlands. Erik Danielsson menar att den heta sommaren och den efterfölja­nde klimatånge­sten inspirerad­e Watain.

– Det är en diabolisk stämning och folk är verkliga rädda för klimatförä­ndringarna. Jag har tänkt mycket på det och det blir absolut intressant att använda i Watain-sammanhang, vi lockas av alla former av extremer oavsett vilka krafter som ligger bakom, säger Erik Danielsson och fortsätter.

– Effekterna av klimatet är något okontrolle­rbart och insikten att det finns sådana inslag i livet är nyttigt ta med sig in på en Watain-konsert. En spelning med oss är en plats där vi belyser och håller upp det dunkla och mörka. Jag tror att vi människor har ett behov att inte trycka bort de sidorna hos oss själva utan istället lära oss att umgås med dem. Om nu världen utanför konsertlok­alen påverkar det som händer på scenen när ni spelar, varierar publikens reaktioner beroende på vilket land ni spelar i?

– Så är det absolut. I Sydamerika och Östeuropa är publiken passionera­d på ett mer hårdhänt vis. Generellt sett skulle jag säga att responsen från publiken blir starkare och mer aggressiv på ställen där folk är mer utsatta och har haft det svårare än i mer välmående länder. Jag tror att du skulle få ungefär samma svar från ett punkband, man söker den där utlevelsen. Har er publik på hemmaplan förändrats genom åren?

– Det som har tillkommit är folk som inte är en traditione­ll black metal-publik utan människor som är nyfikna på vad vi egentligen håller på med. Sedan är det viktigt för oss i bandet att fundera på var vi ska vara i den kontexten. Black metal som fenomen kommer alltid vara en smal genre, men jag har ingenting emot att locka folk med ett bredare kulturellt intresse.

– Jag vill också skicka ett tack till vår yngsta publik. De hungriga artonåring­arna som står längst fram tillför mer än vad de själva tror. Vilken är dina drivkrafte­r efter så många år i samma band?

– Det är gemenskape­n mellan oss tre som bildade bandet och som fortfarand­e är kvar. Den betyder allt. Och att vi har lyckats hålla fast vid att leva och verka ostört utan censur eller pekpinnar. Vi gör fortfarand­e allt själva, bygger varje scenshow från grunden. Vi har otaliga sena nätter i turnébusse­n när vi ligger och bollar idéer om hur vi ska kunna göra allting ännu mer jävligt. Det ni gör på scenen är brutalt och säkert otäckt och stötande för många. Vem är du utanför Watain-världen?

– Jag bor en mil rakt ut i skogen, jag sitter här nu när vi pratar, det är en total kontrast till Watain och det är det jag behöver. Jag har behov av båda extremerna för att kunna fungera, jag behöver friktionen som uppstår mellan de olika tillstånde­n. Vad händer med dig när du lämnar skogen och åker till Göteborg för att spela?

– Innan turnébusse­n kommer och hämtar mig är jag liksom i ett vakuum, när vi sedan närmar oss en spelning hamnar jag i ett gränsland som kan vara ganska tungt att befinna sig i. Då blir jag stingslig och kan vara explosiv. Jag har lyckats jobba bort en del av det, men grejen är också att Watain uppstår i kollisione­n mellan de olika tillstånde­n, de olika världarna. Det behöver alltså de här tvära kasten. Gör det att du är jobbig person att vara tillsamman­s med?

– Nej, tvärtom skulle jag säga. Jag är trygg i mig själv och har lagt mycket tid på att fundera över hur världen funkar och vem jag vill vara i den världen. Det har gjort mig till en harmonisk människa.

– Personen som jag är på scenen däremot – han går överhuvudt­aget inte att komma nära eller prata med.

Ikväll spelar Watain på Trädgårn i Göteborg.

”Watain uppstår i kollisione­n mellan de olika tillstånde­n, de olika världarna.”

 ??  ?? På scen är Erik Danielsson en blodig best. Privat drar han sig undan i skogens stillhet. – Jag är en harmonisk och trygg person, säger sångaren i Watain.
På scen är Erik Danielsson en blodig best. Privat drar han sig undan i skogens stillhet. – Jag är en harmonisk och trygg person, säger sångaren i Watain.
 ?? JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se ??
JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden