Göteborgs-Posten

Jubilaren det bubblar om

Klassiker, ikon – kalla den vad du vill. Den charmiga och bulliga Folkabubbl­an tog världen med storm och tillverkad­es under drygt sex decennier. Nu är det 70 år sedan Bubblan kom till Sverige.

- ROBART LAGERSTRÖM

Svart, grå, röd och blå. Plötsligt stod fyra folkabubbl­or på kajen i Helsingbor­g. Få hade sett den nya bilen och äntligen hade den kommit till Sverige, denna sommarmorg­on 1948. I slutet av året anlände betydligt fler exemplar.

– Volkswagen Typ 1 var en riktig folkbil. Alla skulle ha råd med den och den var lätt att ha att göra med. Bubblan betydde mycket för folkhemmet och genom den kunde man åka på bilsemeste­r och se världen, säger Andreas Persson, klubbmästa­re i Svenska Volkswagen veteranern­a.

Men egentligen föddes den bulliga lilla bilen redan 1934. Då fick konstruktö­ren Ferdinand Porsche uppdraget att för tyska folket bygga ett billigt och tillförlit­ligt fordon.

Snart rullade flera olika prototyper. Efter omfattande tester stod Bubblan produktion­sfärdig 1938, då även en jättelik Volkswagen-fabrik började byggas. Men när tillverkni­ngen väl hade kommit igång utbröt andra världskrig­et. FÖRST 1946 VAR Bubblan återigen på banan. Jämfört med förkrigsmo­dellen på 985 kubik hade den luftkylda boxerfyran nu vuxit något i volym, vilken 1954 ökades ytterligar­e.

– Hur bilen är att köra i dag? Över förväntan! Den hänger med bra i stan och kommer iväg ganska snabbt. Men på större trafiklede­r känner man sig mest i vägen. De moderna bilarna går så fort, tycker Andreas Persson, som själv har en Folkabubbl­a 1200:a från 1957.

Ekipaget uppdaterad­es löpande och fick 1970 en större kraftkälla på nästan 1 600 kubik och 50 hästkrafte­r. Två år senare slog Bubblan T-Fordens rekord som världens mest sålda bilmodell.

Även om den slutade tillverkas i Europa 1980 byggdes den länge i Brasilien och ända fram till 2003 i Mexiko. Sammanlagt kom den lilla trotjänare­n upp i 21,5 miljoner exemplar.

– Numera har Bubblan börjat bli sällsynt. När jag är ute och kör är det många som tittar, pekar och kommer fram och pratar. Nästan alla människor har en koppling till modellen, säger Andreas Persson.

 ?? Bild: JOSEK KUBES ?? VETERAN. ”Bubblan hänger med bra i stan och kommer iväg ganska snabbt. Men på större trafiklede­r känner man sig mest i vägen”, säger Andreas Persson, klubbmästa­re i Svenska Volkswagen­veteranern­a.
Bild: JOSEK KUBES VETERAN. ”Bubblan hänger med bra i stan och kommer iväg ganska snabbt. Men på större trafiklede­r känner man sig mest i vägen”, säger Andreas Persson, klubbmästa­re i Svenska Volkswagen­veteranern­a.
 ??  ?? BUBBLOR.
BUBBLOR.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden