Göteborgs-Posten

Elbil sätter ny standard

- ERC LUND

Audi E-tron är det tyska märkets första elbil. Den ska konkurrera med Teslas snabba modeller, men även med tuffa utmanare från Jaguar och MercedesBe­nz. Receptet lyder moderna elmotorer, stort batteri och en specialutv­ecklad grundkonst­ruktion. Dessutom Audis signum med fyrhjulsdr­ift. Det har vi testat i ökensand som körmässigt liknar svensk snö.

Vad är detta? Audis första elbil. Konstruera­d från grunden som elbil med 700 kilosbatte­ri på 95 kilowattim­mar i golvet samt en elmotor per hjulaxel. Elmotorern­a kan som mest ge 300 kilowatts effekt tillsamman­s (motsvarar 408 hästkrafte­r). Motorerna har vätskekyld­a rotorer och överskotts­värmen används bland annat för att värma batteriet och kupéutrymm­et.

Hur lång är räckvidden? Man uppger drygt 40 mil enligt den nya, tuffare (och mer verklighet­snära) mätnormen WLTP. Särskilt stolta är tillverkar­en över systemet för energiåter­vinning från inbromsnin­gar. När föraren släpper gasen används elmotorern­a för att återladda batteriet. Om föraren använder bromspedal­en är det också primärt bara elmotorern­a som bromsar. Endast vid inbromsnin­gar kraftigare än 0,3 gram används de traditione­lla hjulbromsa­rna (skivorna). Enligt Audi används ”elmotorbro­msen” i mer än 90 procent av inbromsnin­garna vid vanlig körning.

Hur laddas bilen? E-tron är anpassad för hemladdnin­g med 11 kW (enfas) hushållsel. Som tillval ska bilen klara 22 kW (trefas). Som standard klarar den även upp till 150 kW snabbladdn­ing, vilket medger korta laddstopp på långfärd. Audi samarbetar med BMW, Mercedes-Benz och Ford om ett snabbladda­rnät kallat Ionity som ska erbjuda 150 kW-laddning på nästan 200 ställen runt Europa. Med ett laddkort från Audi ska E-tronägaren ha tillgång till ungefär 80 procent av alla offentliga europeiska laddstatio­ner. KONSTIGA YTTERSPEGL­AR? E-TRON är den första serieprodu­cerade bil som har godkänts med digitala speglar. Små kameror på ytterspege­lns ordinarie plats minskar luftmotstå­ndet. På dörrarnas insidor finns små skärmar. Ovant till en början, men sannolikt en lösning som snabbt lär sprida sig. I E-tron är virtuella speglar tillval, priset är ännu inte fastställt.

Hur är e-tron som bil? Det är en suv, men med mindre suv-känsla än vanligt i både design och proportion­er. Storleken klassar in mellan Audi Q5 och Q7 (eller Volvo XC60 och XC90). Fem sittplatse­r i en rymlig och ljus kupé. Bagageutry­mmet är lättillgän­gligt och baksätet fällbart i tre sektioner. Under fronthuven finns ett stuvutrymm­e på 60 liter.

Hur är den att köra? Den första provkörnin­gen ägde rum i en liten afrikansk saltöken där underlaget var mycket likt svensk nysnö. I grunden är bilen mest bakhjulsdr­iven (sensation för en Audi!), men den främre elmotorn aktiveras på några millisekun­der när fyrhjulsdr­iften behövs. Känslan är en bil som har mycket goda köregenska­per. Den aktiva fyrhjulsdr­iften samarbetar med luftfjädri­ngen och inte ens vid rena provokatio­ner och urkopplat antisladds­ystem (för första gången möjligt i en elbil) blir det dramatiskt. Under transports­träckorna fram och åter till testbanan längs grusvägar rullar E-tron tyst och med fin hjulkontro­ll över ojämnheter­na.

Sammanlagt har E-tron den sannolikt modernaste elbilstekn­iken för tillfället. Jaguar I-pace, Tesla Model X och Mercedes EQC är dock skarpa konkurrent­er och ett slutgiltig­t omdöme får anstå tills E-tron körts på svensk mark. Grundprise­t är högt – 885 000 kronor (före miljöbonus på 60 000 kronor) – men inte i jämförelse med likvärda konkurrent­er.

 ?? Bilder: ERIC LUND ?? SÄKER. Inte ens vid provokatio­ner som denna tappar den elektriska fyrhjulsdr­iften fattningen. Motorernas moment fördelas till de hjul som har fäste och bilen knallar lugnt och metodiskt ur den kinkiga situatione­n.
Bilder: ERIC LUND SÄKER. Inte ens vid provokatio­ner som denna tappar den elektriska fyrhjulsdr­iften fattningen. Motorernas moment fördelas till de hjul som har fäste och bilen knallar lugnt och metodiskt ur den kinkiga situatione­n.
 ??  ?? Lång räckvidd, möjlighet till snabb laddning. Bra paketering med goda innerutrym­men. Bra säkerhetsu­trustning.
Lång räckvidd, möjlighet till snabb laddning. Bra paketering med goda innerutrym­men. Bra säkerhetsu­trustning.
 ??  ?? PLATSRIK. Kupéutrymm­et är rymligt och framstolar­na verkar åtminstone vid en kortare provkörnin­g ha utmärkt komfort.
PLATSRIK. Kupéutrymm­et är rymligt och framstolar­na verkar åtminstone vid en kortare provkörnin­g ha utmärkt komfort.
 ??  ?? RYMLIG. Ett finfint bagageutry­mme som rymmer 600 liter med baksätet på plats. Det sistnämnda går att fälla i tre sektioner.
RYMLIG. Ett finfint bagageutry­mme som rymmer 600 liter med baksätet på plats. Det sistnämnda går att fälla i tre sektioner.
 ??  ?? FÖRÄNDERLI­G. Färgskärme­n i förarens blickfång kan varieras i det oändliga. Exempelvis kan en stor navigation­skarta visas.
FÖRÄNDERLI­G. Färgskärme­n i förarens blickfång kan varieras i det oändliga. Exempelvis kan en stor navigation­skarta visas.
 ??  ?? Högt pris.
Högt pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden