Göteborgs-Posten

Klubbarna kritiska mot dubbelarbe­tet

Bo Edsberger är sedan 2013 både Varvsgener­al och chef för Göteborgs friidrotts­förbund. De dubbla uppdragen har skapat ett utbrett missnöje bland stadens friidrotts­klubbar. – Jag tycker det är helt fel. Det är två olika verksamhet­er, säger Sävedalens ordfö

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se

”Folk i landet säger åt oss att byta styrelse, men det är en komplex historia när pengarna kommer uppifrån, och demokratin ska komma underifrån”

BJÖRN MÅRTENSSON Vikingen

GP har tidigare rapportera­t om att före detta anställda vittnar om en osund på arbetsmilj­ö under Bo Edsbergers ledarskap på Göteborgs friidrotts­förbund. Edsberger, som varit Varvsgener­al sedan 2008, innehar numera även posten som chef för Göteborgs Friidrotts­förbund och har därmed ett stort inflytande i Friidrotts­göteborg. GP HAR TALAT med företrädar­e för sex av stadens största klubbar och fem av dem är eniga om att maktkoncen­trationen som den ser ut i dag är osund.

– Jag hade inte ens förstått att det var på det viset. Jag tycker det är helt fel. Det är två olika verksamhet­er, säger Bengt Lanngren, Sävedalens AIK.

– Ja, det står jag för. Jag tror att det blir för många bollar i luften. Att Bo Edsberger drev Varvet och friidrotte­n drevs separat, vore det optimala, säger Kvilles sportchef Anders Walther. – JAG SKULLE nog tycka att det var lämpligt att man skiljer de två åt, säger Öis klubbchef Per Tedenrud.

– I min värld borde Bosse Edsberger sköta Göteborgsv­arvet och inget annat, säger Utby IK:s ordförande Mats Hedhag.

Flera av klubbledar­na menar också att samarbetet med förbundet försämrats i takt med att Göteborgsv­arvet tagit allt större plats i verksamhet­en.

– På något vis är det lättare för klubbar här att samarbeta med Stockholms­klubbar än med Göteborg friidrotts­förbund. Det är ju jävligt underligt och vad det beror på lyckas jag aldrig komma underfund med, säger Björn Mårtensson, verksamhet­schef på IK Vikingen. ANDERS WALTHER, KVILLE, ger samarbetet med distriktsf­örbundet en tvåa i betyg.

– Det kan bli betydligt bättre. Och det måste tacklas från båda håll. Man kan skjuta på varandra, men vi måste ta tag i det tillsamman­s. Det bubblar under ytan om att vi måste försöka göra något. Men man måste ta det i positiv anda, annars är risken att det havererar.

Björn Mårtensson, Vikingen, är märkbart irriterad över att inte ha fått till ett bättre samarbete med Göteborgs friidrotts­förbund:

– Folk i landet säger åt oss att byta styrelse, men det är en komplex historia när pengarna kommer uppifrån, och demokratin ska komma underifrån. Jag har i 30 år trott att det här ska lösa sig, men det är svårt att få tillräckli­gt bra samordning.

PRECIS SOM DE ANDRA anser Mårtensson att ett av problemen är att samme man, Bo Edsberger, basar över både kassakon Göteborgsv­arvet och det ideella förbundet.

– Ja, det ska ju inte vara så. Meningen är ju att styrelsen ska fördela pengarna. Men sitter man på ett kansli och har jobbat några år så har man mycket mer detaljkuns­kap än vad lekmannast­yrelsen har. Och om man jobbat i tio år så får man ju vara total idiot om man inte samlat på sig mer erfarenhet. Så visst, det är inte bra.

Mölndals AIK:s ordförande Marika Greberg är den ende av de sex klubbledar­na som inte är negativ till nuvarande upplägg.

– Jag har väldigt svårt att uttala mig om det. Varvet har varit en möjlighet för alla oss klubbar att utvecklas, så där får man verkligen tänka till hur man agerar, så man inte kastar ut babyn med badvattnet.

Tränarprof­ilen Yannik Tregaro, däremot, ser risker med Edsbergers dubbla stolar:

– Jag skulle vilja att förbundet var mer självständ­igt. Att Göteborgsv­arvet var en egen organisati­on eller bolag som ägs av Göteborgs Friidrotts­förbund. Det är ju nästan så nu, men skillnaden är att Göteborgsv­arvslednin­gen med Edsberger i spetsen sitter på båda stolarna samtidigt. Och då blir det en konflikt i att göra Varvet så bra som möjligt gentemot att göra idrotten så bra som möjligt. Det känns som det blir svårare att få ihop hur man prioritera­r.

– Men det är ju upp till styrelsen att avgöra hur de vill att organisati­onen ser ut, säger Tregaro.

Även Edsberger själv konstatera­r att han fått uppdraget av styrelsen att som förbundsch­ef även driva Varvet:

– OM MAN VILL lägga affärsverk­samheten för sig och inte dra fördelar med ekonomi, kommunikat­örer och sälj, då kan man välja det. Men det är en fråga för styrelsen hur man vill ha det. När jag anställdes som förbundsch­ef 2013 fick jag i uppdrag att slå ihop allt till en enhet, säger han.

Göteborgs friidrotts­förbunds styrelseor­dförande Goran Delic har förståelse för att klubbarna upplever att samarbetet varit bristfälli­gt.

– Det har varit lite oklart i vår verksamhet­splan. Den har inte varit tydlig nog. Nu försöker vi förbättra det, och jag samlar nu alla klubbars ordförande för att stärka dialogen. Nästa steg är att få en stark och genomarbet­ad verksamhet­splan som vi alla kan jobba utefter. Nästa steg blir att Bosse får tydliga direktiv hur han ska jobba med sin personal gentemot klubbarnas kansli.

DELIC SÄGER OCKSÅ att han själv kommer att ta en mer aktiv roll för att avlasta Bo Edsberger, som han menar har fått för stort ansvar, snarare än för stort inflytande.

– Bosse har tagit ett jättestort ansvar. Mer än han egentligen borde göra, sådant som en ordförande borde ta. Nya tider behöver nya grepp, och nu tar vi det genom att låta våra ordförande­n prata och säga vart vi ska gå. Hur ser du på att han basar över både Varvet och förbundet?

– Det ser jag bara som en fördel. De hänger ihop och någon måste ha helheten, det är jättevikti­gt. Mitt jobb blir att få ihop den helheten så det blir lättare för Bosse att jobba inom den sfären. Vi måste vara fler som drar i detta.

 ??  ?? DUBBELARBE­TAR. Klubbarna i Göteborgs friidrotts­förbund är misnöjda med att Bo Edsberger sedan 2013 är både Varvsgener­al och chef för förbundet. De båda verksamhet­erna borde vara åtskilda menar många.
DUBBELARBE­TAR. Klubbarna i Göteborgs friidrotts­förbund är misnöjda med att Bo Edsberger sedan 2013 är både Varvsgener­al och chef för förbundet. De båda verksamhet­erna borde vara åtskilda menar många.
 ?? Arkivbild: MICHAEL ERICHSEN ??
Arkivbild: MICHAEL ERICHSEN
 ??  ?? GP I GÅR.
GP I GÅR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden