Göteborgs-Posten

Öltrenden i Göteborg är ganska fantastisk

- TREVLIG LÄSNING!

EN ITALIENSK BEKANT sa för en tid sedan: ”Alltså, jag är från Italien, och jag älskar kaffe, vi dricker kaffe hela tiden. Men ni svenskar, ni är helt besatta. Ni får slappna av, det är ändå bara en kopp kaffe.”

Det är väl fantastisk­t att Sverige – och inte minst Göteborg – har utvecklat den sedan länge rotade kaffe- och fikakultur­en med ett italienskt påslag. Vem gillar inte en välgjord cappuccino, liksom?

Men det finns också något ansträngt över rädslan att råka uttala lungo på fel sätt, att händelsevi­s beställa en caffè latte på eftermidag­en eller att skamset blanda ihop caffe macchiato och latte macchiato – för att sen när man väl lärt sig upptäcka att det var förgäves, för nu är det droppkaffe som gäller.

Sverige beskrivs ibland som världens trendkänsl­igaste land, och också som ett land där vi går all in på en grej i taget. Ge oss en trend och vi kastar oss över den, slukar den, gör den till vår, kramar musten ur den – och kastar den till slut och går vidare till nästa smak för dagen. Detta kan gälla popmusik, mode eller brödbak.

DAGENS ALL-IN-GREJ ÄR ÖL. Så sent som i början av 1990-talet fanns det inte fler öl i Systembola­gets utbud än att en intressera­d person kunde hålla koll på alla. Nu är det omöjligt, och för att hjälpa Två Dagar-läsarna navigera har vi vår ölexpert Robert Lagerström till hjälp.

Längre fram i tidningen tecknar han historien om hur Göteborg gick från att vara en stor-stark-i-plastglas-stad till att bli vad en av personerna i reportaget kallar ”den viktigaste ölstaden i hela Europa”. Se där, ännu en trend som vi tyglat och blivit herrar över.

De tär lättat t kaffe beställars­yndromet slår till vid bardisken också. Blandade jag ihop begreppen bitter och ale nu? Får man beställa en ljus lager här?

MEN I GRUNDEN ÄR ÖLTRENDEN i Göteborg ganska fantastisk, och det är den främst eftersom den är en gräsrotsrö­relse. Det finns omkring 40 aktiva bryggerier i Göteborgst­rakten, och nästan alla har skapats av nyfikna nördar som börjat hemma i köket eller källaren, och som sedan har tagit steget vidare och blivit experiment­erande entreprenö­rer. En sådan utveckling måste vara bra för en stad.

 ??  ?? ULF ROOSVALD ÄR REDAKTÖR FÖR TVÅ DAGAR. OCH SER – MED VISS BÄVAN – FRAM EMOT NÄSTA ÅRS HETA DRYCKESTRE­NDER: HANTVERKSL­ÄSK OCH KOMPOSTCOC­KTAILS.
ULF ROOSVALD ÄR REDAKTÖR FÖR TVÅ DAGAR. OCH SER – MED VISS BÄVAN – FRAM EMOT NÄSTA ÅRS HETA DRYCKESTRE­NDER: HANTVERKSL­ÄSK OCH KOMPOSTCOC­KTAILS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden