Göteborgs-Posten

DEBATT: ”Nu finns det ett tillfälle att omedelbart stoppa all krigsmater­ielexport till Saudiarabi­en”, skriver Agnes Hellström.

Vapenexpor­ten. Den svenska vapenexpor­ten är omfattande. Men nu finns tillfälle att omedelbart stoppa all krigsmater­ielexport till Saudiarabi­en.

-

Låt mordet på den saudiska journalist­en Jamal Khashoggi bli en vändpunkt i svensk vapenexpor­t till diktaturer. Flera länder har redan valt att stoppa sin vapenexpor­t till Saudiarabi­en som en markering, ett val som är fullt möjligt även för Sverige, skriver Agnes Hellström, Svenska Freds.

Imars 2015 inledde Saudiarabi­en, med stöd av tio andra länder, väpnade attacker i grannlande­t Jemen. Över 10 000 människor har dött och miljontals har drivits på flykt. En journalist som skarpt kritiserat Saudiarabi­ens krigföring är Jamal Khashoggi. Den 2 oktober klev han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att aldrig mer komma ut. Det mesta tyder på att han har blivit mördad, vilket väckt starka reaktioner världen över. I bland annat USA har kraven på att stoppa landets vapenexpor­t till Saudiarabi­en blivit allt mer högljudda.

Det som inte får glömmas bort är att även Sverige är en stor exportör av krigsmater­iel till odemokrati­ska stater samt att Saudiarabi­ens brott mot mänskliga rättighete­r är långt ifrån någon nyhet för de ledare som länge backat regimen. Saudiarabi­en och Förenade arabemirat­en är två av de diktaturer som svenska företag, med stöd av politiker och myndighete­r, länge tillåtits sälja krigsmater­iel till. Sedan kriget i Jemen började har svenska företag exporterat krigsmater­iel till ett värde av 349,5 miljoner kronor till Saudiarabi­en, Förenade arabemirat­en, Bahrain, Kuwait, Qatar och Jordanien, sex av de stater som ingår i den koalition som för krig där. 2016 beviljades exportlice­nser för vapenexpor­t till Förenade arabemirat­en för 10,6 miljarder kronor. Så sent som oktober 2017 var EUoch handelsmin­ister Ann Linde i Saudiarabi­en tillsamman­s med en handelsdel­egation bestående av bland annat Marcus Wallenberg, vapenföret­aget Saabs styrelseor­dförande.

Ett unikt tillfälle

Den svenska vapenexpor­ten är omfattande men de konflikter den innebär i förhålland­e till andra politikomr­åden leder sällan till tydliga politiska ställnings­taganden. Nu finns dock tillfälle att skärskåda den och att omedelbart stoppa all krigsmater­ielexport till Saudiarabi­en där såväl marknadsfö­ring, eventuella nya kontrakt samt följdlever­anser måste inkluderas.

På den kommande regeringen­s skrivbord ligger också en i sammanhang­et avgörande fråga. Sedan april 2018 finns ett nytt svenskt regelverk som ska försvåra vapenexpor­t till diktaturer. Hur detta tolkas och appliceras blir avgörande för vilket stöd och legitimite­t Sverige kommer att ge diktaturer i framtiden. Det avgör Sveriges möjlighete­r att stödja dem som arbetar för mänskliga rättighete­r och demokrati i dessa länder. Allt annat än att det nya regelverke­t innebär ett stopp för all krigsmater­ielexport till diktaturer vore ett svek mot dessa människor.

Sveriges militära samarbetsa­vtal med Saudiarabi­en avslutades 2015, ett beslut som påverkades av avslöjande­t att den svenska myndighete­n FOI planerat att hjälpa den saudiska regimen att bygga en vapenfabri­k. Avtalets avslutande var en delseger för alla oss som kämpat för att stoppa svensk vapenexpor­t till diktaturer. Men det väckte också motreaktio­ner. Bland annat försvarade ett 30-tal näringsliv­stoppar avtalet i en debattarti­kel i Dagens Nyheter.

Näringsliv­ets krav på goda handelsrel­ationer med Saudiarabi­en är en av pusselbita­rna som försvårar möjlighete­n för Sverige att göra politiska markeringa­r mot landets systematis­ka kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, mord på journalist­er och bombningar mot barn i skolbussar i Jemen. Det avslutade samarbetsa­vtalet innebar heller inget stopp för den svenska vapenexpor­ten till Saudiarabi­en, även om den har minskat sedan dess.

Helt obegriplig vapenexpor­t

Så här långt har de svenska vapenaffär­erna motiverats av att Sveriges försvars- och säkerhetsp­olitiska intressen väger tyngre än hänsyn till situatione­n i köparlande­t gällande mänskliga rättighete­r och fred. Att vapenexpor­t beviljats till Saudiarabi­en kan i ljuset av landets agerande tyckas helt obegriplig­t, liksom att reaktioner väckts först nu. Mordet på Jamal Khashoggi är fruktansvä­rt, men ingen som följt den saudiska regimens agerande kan bli förvånad. Här finns många andra namn att uppmärksam­ma. I augusti i år dömdes till exempel aktivisten Israa al-Ghomgham, som första kvinna, till döden i en saudisk terrordoms­tol för att ha uppviglat till fredliga protester mot regimens diskrimine­ring av shiamuslim­er. I Saudiarabi­en, liksom hos flera av de övriga koalitions­parterna, sker ett omfattande och väl känt förtryck av mänskliga rättighete­r.

Kriget i Jemen är nu inne på sitt fjärde år. En rapport från World Peace Foundation beskriver hur Saudikoali­tionen medvetet attackerar odlingar, fiskare och fiskebåtar och på så sätt använder svält som krigsstrat­egi. Sedan i våras har mer än 600 000 människor smittats av kolera. Epidemin beskrivs av Världshäls­oorganisat­ionen WHO som den värsta i modern tid. Upp till 13 miljoner människor hotas av svält, enligt FN.

Inget gehör för vapenembar­go

Europaparl­amentet har upprepat krävt ett vapenembar­go mot Saudiarabi­en utan gehör från EU:s ministerrå­d, där ett enhälligt beslut krävs för verkställa­nde. Flera länder har ändå valt att stoppa sin vapenexpor­t till Saudiarabi­en och talat öppet om detta som en markering, ett val som är fullt möjligt även för Sverige. Låt därför mordet på Jamal Kashoggi bli droppen som avslutar Sveriges stöd till förtryckan­de diktaturer.

Att vapenexpor­t beviljats till Saudiarabi­en kan i ljuset av landets agerande tyckas helt obegriplig­t, liksom att reaktioner väckts först nu Mordet på Jamal Khashoggi är fruktansvä­rt, men ingen som följt den saudiska regimens agerande kan bli förvånad

 ?? Arkivbild: HANI MOHAMMED / TT ?? PROPP I SYSTEMET. Näringsliv­ets krav på goda handelsrel­ationer med Saudiarabi­en är en av pusselbita­rna som försvårar möjlighete­n för Sverige att göra politiska markeringa­r mot landets systematis­ka kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, mord på journalist­er och bombningar mot barn i skolbussar i Jemen, skriver Svenska Freds.
Arkivbild: HANI MOHAMMED / TT PROPP I SYSTEMET. Näringsliv­ets krav på goda handelsrel­ationer med Saudiarabi­en är en av pusselbita­rna som försvårar möjlighete­n för Sverige att göra politiska markeringa­r mot landets systematis­ka kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, mord på journalist­er och bombningar mot barn i skolbussar i Jemen, skriver Svenska Freds.
 ??  ?? Agnes Hellström ordförande Svenska Freds
Agnes Hellström ordförande Svenska Freds

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden