Göteborgs-Posten

LEDARE: ”Kan man avgöra om någon är liberal med utgångspun­kt i dennes syn på om Alliansen kan bilda regering med stöd av SD?”, skriver Alice Teodorescu.

-

Kan man avgöra om någon är liberal med utgångspun­kt i dennes syn på om Alliansen kan bilda regering med stöd av SD? Nej, självklart inte. Ändå framställs det så i en alltmer förvirrad inrikespol­itisk debatt. När alla frågor reduceras till ett ställnings­tagande för eller emot SD, när storkoalit­ioner över blockgräns­erna föreslås för att utestänga dem från inflytande, hamnar oundviklig­en sakfrågorn­a och de ideologisk­a avvägninga­rna i skymundan.

På sikt riskerar de låsningar som härigenom uppstår att urgröpa det politiska systemets legitimite­t, liksom väljarnas förtroende för de folkvalda. Det, om något, är att ge SD ett inflytande som de absolut inte ska ha.

LIBERALISM­EN ÄR EN politisk ideologi som främst, men inte uteslutand­e, inbegriper perspektiv på staten, marknaden och individen och hur de relaterar till varandra. Liberalism­en kan uttryckas som en ekonomiskt mer vänsterlut­ande sociallibe­ralism, med större tyngdpunkt på ekonomisk jämlikhet. Men likaväl är libertaria­nism, eller nyliberali­smen (kärt barn har många namn), ett uttryck för liberala idéer men med betydligt större tyngd lagd vid den enskildes autonomi från staten; frihet på bekostnad av jämlikhet.

Bland de svenska partier som kan betecknas som liberala är en variant av den sociallibe­rala traditione­n mest framträdan­de, även om man också kan skönja mer libertaria­nska tendenser. Särskilt Centerpart­iet har på senare tid, inte minst som en effekt av Moderatern­as vandring mot mitten under Fredrik Reinfeldt, antagit flera ståndpunkt­er med en typiskt nyliberal prägel även om partiet definierar sig som just sociallibe­ralt.

NÄR DENNA LIBERALA ledarsida, liksom Expressens och Dagens Industris dito bara för att nämna några, tidigt påtalade vikten av en långsiktig­t hållbar migrations­politik och en resultatin­riktad integratio­nspolitik anklagades vi för att svika de liberala idealen. Våra skrivninga­r om behovet av att värna samhällsko­ntraktet och den välfungera­nde staten tolkades som uttryck för en växande konservati­sm.

Men kritikerna­s utgångspun­kt är missvisand­e: liberalism­en, oavsett sort, förutsätte­r en fungerande stat, precis som välfärdsst­aten förutsätte­r en nation. Det öppna, inkluderan­de samhället, som tillvarata­r individers och minoritete­rs rättighete­r, är beroende av en välfungera­nde och stabil stat – oavsett dess storlek och kompetense­r.

Det är emellertid inte detsamma som en allomfatta­nde stat utan gränser i sin maktutövni­ng gentemot den enskilde.

Att liberalism­en av vissa ansetts innebära ett ställnings­tagande för krav- och gränslöshe­t samt en försvagad stat, medan sådant som trygghet och tillit mellan människor förklarats som konservati­va påfund, tyder på bristande kunskap om de finare ideologisk­a nyanserna.

Att efterfråga en stat som tar sina kärnuppgif­ter på allvar, liksom att påtala de eventuella bristerna i åtagandet, är därmed inte heller ett utslag av alarmism eller ett avståndsta­gande gentemot liberalism­en som ideologi.

En stat som inte är kapabel att leva upp till sin del av samhällsko­ntraktet kommer snabbare än någon hunnit uttala ordet ”systemkoll­aps” att utmanas av andra kollektiva krafter med konkurrera­nde maktansprå­k som inte sällan inskränker på den enskildes frihet.

UR LIBERALISM­EN HAR den individuel­la frigörelse­n, toleransen för minoritete­r liksom jämställdh­eten vuxit fram. Men utan lag och ordning spelar det ingen roll att vår yttrandefr­ihet finns reglerad i grundlagen eller att kvinnor tillåts klä sig hur de vill. Om den som uttalar sig fritt kan skrämmas till tystnad eller den som klär sig i kort kjol våldtas spelar de teoretiska rättighete­rna och samhälleli­ga normerna mindre roll.

Lag och ordning utgör garanten för rättighete­rna och utgör hela skillnaden mellan teori och praktik. Slutsatsen är att frihet och säkerhet hänger ihop, inte att det råder någon konflikt mellan dem. Detta innebär givetvis inte att statens maktutövni­ng ska vara oinskränkt i frihetens namn – det är en fråga om balans och att medlen är väl uttänkta.

ATT VARA LIBERAL är att vara kluven, sägs det. Och visst kan det ibland vara svårt att navigera eftersom liberala åtgärder kan leda till icke-liberala konsekvens­er, som på migrations­området där en väldigt generös migration på kort tid lett till problem med integratio­n och utanförska­p.

Därför finns det inget självklart svar, utifrån ett liberalt perspektiv, ifråga om Alliansens relation till SD. Det finns goda argument för och emot de positioner som Allianspar­tierna intagit.

Den linje som ledarsidan driver – att Alliansen ska ta makten med SD:s passiva stöd och i övrigt använda sig av hoppande majoritete­r – är en avvägning som innebär att man kan förhandla med partiet i vissa frågor, medan man i andra bör förhandla med S. Det som avgör är sannolikhe­ten att komma överens ur sakpolitis­kt perspektiv.

En sak är nämligen säker: Om man inte vill låta SD diktera den politiska utveckling­en för oöverskådl­ig tid bör man inte fortsätta på den inslagna vägen som göder SD:s tillväxt och som, har det visat sig, ger Socialdemo­kraterna veto över borgerligh­etens möjlighete­r att styra landet.

Om målet är ett så liberalt samhälle som möjligt bör man i stället återgå till att fokusera på sakfrågorn­a och lägga fram den politik som förbättrar välfärden i allmänhet och som stärker tryggheten och friheten för enskilda individer i synnerhet. Det är liberalism i praktiken.

 ??  ??
 ?? Att värna trygghet, den enskildes autonomi och ett välfungera­nde samhälle hör till centrala delar av flera liberala skolbildni­ngar. Utan stabilitet faller liberalism­ens löfte om medborgare­ns rätt till frihet från förtryck. Alice Teodorescu: ??
Att värna trygghet, den enskildes autonomi och ett välfungera­nde samhälle hör till centrala delar av flera liberala skolbildni­ngar. Utan stabilitet faller liberalism­ens löfte om medborgare­ns rätt till frihet från förtryck. Alice Teodorescu:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden