Göteborgs-Posten

Mer vardag än domedag

I Mats Strandberg­s nya roman är mänsklighe­tens dagar räknade. Och likväl pågår livet. Ingrid Bosseldal får en föraning om hur det skulle bli om slutet faktiskt kom.

- INGRID BOSSELDAL Kulturskri­bent och litteratur­kritiker

Trots att mänsklighe­tens dagar är räknade pågår fortfarand­e det vanliga livet i Mats Strandberg­s nya ungdomsrom­an.

Handlingen har börjat påverka min varseblivn­ing. Jag tittar på smörpakete­n i kyldisken och tänker att det räcker med det lilla.

Den 16 september klockan 04.12 svensk tid ska jorden träffas av en komet. Atmosfären kommer att brinna, haven förångas, bergen smälta ned och fyra miljoner års evolution vara till ända.

SÅ SER DET preapokaly­ptiska läget ut när Mats Strandberg­s roman,

Slutet, inleds. Just efter att beskedet lämnats utbryter kaos. Människor slutar gå till jobbet, skolor och fabriker stängs, allmänna kommunikat­ioner upphör. Värst är det i de fattiga länderna. Där har de förtryckta minst att förlora och gör därför blodiga uppror. På andra ställen tar kometförne­kare makten och lever som om ingen komet vore på väg. Runt om i Europa öppnas självmords­kliniker för dem som inte orkar vänta. Deras kroppar samlas på hög och blir så småningom till sanitära olägenhete­r.

OM DET HADE

varit en amerikansk katastroff­ilm så skulle i det här skedet en målmedvete­n hjälte träda in i handlingen. Men inte i Mats Strandberg­s roman. Där pågår livet i det lilla, likväl. Allt är förändrat, men ändå sig så likt. Det är faktiskt mer vardag än domedag och mer kärlek än sammanbrot­t, även om denna vardag rymmer sådant som en älskad sjuttonåri­ng som börjar knarka och blir mördad och hennes cancersjuk­a bästa vän som med kometen som mätsticka slipper ur det fängelse som cellgifter­na sedan länge spärrat in henne i och återfår lite livskvalit­et. Varje nytt kapitel i boken räknar ner. En månad och fem dagar, en månad och fyra dagar, en månad och tre dagar … hela vägen fram till ”sista natten”.

Huvudperso­nerna heter Simon, Lucinda och Tilda. Lucinda och Tilda är barndomsvä­nner och har tills ett cancerbesk­ed (i Lucindas fall) och beskedet om kometen (i Tildas fall) offrat nästan allt för sin simträning och för att en dag stå högst upp på den finaste av prispallar. Särskilt gäller det för Tilda. Det är också Tilda som helt släpper

taget när beskedet om kometen når henne. Hon gör slut med Simon, stänger dörren till simhallen och ger sig hän i vad som under alla andra omständigh­eter skulle tolkas som självdestr­uktivitet, men nu kanske bara handlar om att leva i kapp det liv hon dittills valt bort. Så dör hon i förtid och det är hennes död som för Lucinda och Simon samman. EN NATT UPPTÄCKER

jag att romantitel­n är självlysan­de. Slutet lyser det spökligt mot mig från nattduksbo­rdet. Senare samma dag inser jag att handlingen börjat påverka min varseblivn­ing. Jag tittar på smörpakete­n i kyldisken och tänker att det räcker med det lilla, som om jag också befann mig i en tid bortom den tid där sådant som jämförpris­er och storförpac­kningar fyller någon funktion.

På så vis är det här en stark text. Den ger en vink om hur det skulle kunna vara. Den berättar fullt trovärdigt (och oväntat religiöst) om dessa unga människor och deras familjer, och om hur de handskas med sin rädsla och försöker skänka både värdighet och mening åt sina sista dagar. Naturligtv­is innebär den också en otäck sidobelysn­ing av vad vi – som lever just nu i den vanliga verklighet­en – gör när vi inte har något datum, men egentligen, ändå, vet att vi för att rädda möjlighete­n till fortsatt liv så som vi känner det på jorden, borde (måste!) ändra vårt sätt att leva. Kanske är det så Strandberg­s roman bäst ska sammanfatt­as: som en påminnelse om att det som skiljer en kometförne­kare från en klimatförn­ekare inte är mycket mer än är avståndet i tid till undergånge­n.

 ??  ?? SKRÄCKFÖRF­ATTARE. Mats Strandberg har tidigare skrivit skräckroma­nerna Färjan och Hemmet
SKRÄCKFÖRF­ATTARE. Mats Strandberg har tidigare skrivit skräckroma­nerna Färjan och Hemmet
 ??  ??
 ?? Bild: EMMA-SOFIA OLSSON ??
Bild: EMMA-SOFIA OLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden