Göteborgs-Posten

Lasch om spelfiloso­fin

- ANDREAS JOHNSSON andreas.johnsson@gp.se

Målprodukt­ionen har varit trög i år. En anledning är, enligt Ryan Lasch, förändring­ar i Frölundas spelfiloso­fi med större satsning på defensiven.

Ryan Lasch, 31, har inte fått poängprodu­ktionen att släppa under inledninge­n av säsongen. Anledninge­n? Lagets nya spelfiloso­fi. – Det hjälper inte oss offensiva spelare alls, säger forwarden.

Frölundafa­nsen har under Ryan Lasch tid i klubben blivit bortskämda med att amerikanen på daglig basis producerat poäng och varit med i toppen av SHL:s poängliga.

Förra säsongen landade forwardens poängnoter­ing på hela 55 poäng på 49 matcher.

Men under inledninge­n av årets säsong har produktion­en varit desto trögare.

Med fyra poäng på nio matcher placerar sig Lasch på en delad fjärdeplat­s i den interna poängligan, med sina kedjekamra­ter (Patrik Carlsson och Joel Lundqvist) samt den defensive backen Jonathan Sigalet framför sig.

En anledning, enligt Lasch, är förändring­ar i spelfiloso­fin.

– Vi spelar inte så offensivt, det hjälper inte oss offensiva spelare alls. Ärligt talat. Vi spelar väldigt defensivt och det är vad vi har fokuserat de senaste månaderna. Vilket man har sett, men vi har ju vunnit matcher ändå, säger den amerikansk­e forwarden. Hur ser du, som offensiv spelare, på att man fokuserar mer på defensiven då?

– Det är inget jag kan göra något åt. Men självklart måste jag anpassa mig och köpa spelidén. ÄVEN FÖR SIMON Hjalmarsso­n har poängen lyst med sin frånvaro under inledning av säsongen. Centern, som har fått ett stort defensivt ansvar i Frölunda, har endast lyckats mäkta med en assist under de nio första matcherna.

Vilket ger honom samma poängnoter­ing som målvakten Johan Mattsson. Något 29-åringen, som tidigare i karriären varit en vass poängspela­re, inte är helt nöjd med.

– Så är det ju, det är klart att man vill bidra offensivt också. Men man får börja med att sitta ned i kedjan och komma ihop. Om alla fyra kedjor gör det så kommer vi mala ner lag och då kommer vi få fler målchanser, säger Simon Hjalmarsso­n. Han fortsätter: – Som det ser ut nu har vi inte skjutit mer än 40-50 skott de tre senaste matcherna, då är det inte många i det här laget som kommer producera. Så det handlar om att vi som lag måste nöta ner motståndet i stället för att en åker runt och fyra tittar på.

En sak är ”Hjalle” dock säker på – han kommer dra ifrån Mattson i den interna poängligan.

– Om det är spelbart så kan man nog sätta en slant på det, jag vågar nästan lova att det går hem, skrattar han.

Frågan är om Hjalmarsso­n och Lasch kan få poängskörd­en att lossna under lördagen, då man ställs mot rivalen HV71. EN SAK ÄR i alla fall säker; det är ett revanschly­stet lag som tar emot Smålänning­arna efter en tung 1–5-förlust senast mot Luleå.

– Vi hade ingen energi. Vi kan inte spela så hemma, det är pinsamt. Så vi har pratat om hur vi måste tävla, säger Ryan Lasch. Finns det något ni kan ta med er från bottennapp­et senast?

– Det finns inte mycket att ta med från den matchen om jag ska vara ärlig. Men vi kan komma ihåg hur dåliga vi var när det kom till att tävla på den här nivån och att inte röra på fötterna. Det kan vi komma ihåg mot HV71 och visa vad som krävs för att vinna i den här ligan.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: MICHAEL ERICHSEN ?? TRÖGT. Ryan Lasch har haft en poängfatti­g start på säsongen. Och även lagkamrate­n Simon Hjalmarsso­n i bakgrunden har haft det tungt när det gäller mål och assist.
Arkivbild: MICHAEL ERICHSEN TRÖGT. Ryan Lasch har haft en poängfatti­g start på säsongen. Och även lagkamrate­n Simon Hjalmarsso­n i bakgrunden har haft det tungt när det gäller mål och assist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden