Göteborgs-Posten

Syskonen på gården

- Anderssons Västgötare­sa ERIK ANDERSSON

Världens gång:

Kossorna verkar vara ganska nöjda nu när den sommaren är över. Erik Andersson gör observatio­ner i Östra Tunhem.

En tidig höstdag är jag i Östra Tunhems socken, som ligger på Mössebergs norra sluttning. Jag söker mig upp mot platån. Var tionde meter blir jag tvungen att vända mig om och spana mot norr. Det är en klassisk västgötsk utsikt, omsjungen av många, både besökare och infödda: till vänster i fjärran syns Kinnekulle, närmare ligger Hornborgas­jön och den långsträck­ta Billingen, och till höger avtecknar sig Plantaberg­et och Varvsberge­t. Över alltsamman­s spänner sig upphimlens blå duk med förbiiland­e prins Eugén-moln.

Tyvärr tar socknen slut innan själva platån infunnit sig, och jag får bege mig nedåt igen. VIA EN GAMMAL

fägata når jag snart sockengrän­sen åt andra hållet. Tunhem tillhör de minsta socknarna i landskapet; man kan få en god överblick under en dags promeneran­de. Jag hittar också en av de minsta tomter jag sett. Den är bara fem meter bred, och tätt inpå varandra ligger tre byggnader i rad: boningshus, bod och dass.

Särskilt i socknens ytterkante­r får jag en känsla av att gå i ett urgammalt jordbruksl­andskap. Delvis beror det på fägatorna, delvis på de låga stenmurarn­a – men mest på att det dyker upp kor litet överallt. I centrum hittar man huvudsakli­gen stora åkrar, medan det i periferin finns små ängar och gärden som betas. Tunhem är rent av uppkallat efter någon typ av inhägnad, liksom för övrigt Gärdhem, Murum och Hajom (Haghem).

Korna verkar belåtna, och det har de all anledning till nu när gräset vuxit sig grönt och saftigt efter den långa torra sommaren. Jag ser också en del gärden som lyser röda av klöverblom­mor, vilket jag förmodar blir vinterfode­r för korna. I CENTRUM STÅR som sig bör kyrkan, och strax intill ligger en ödekyrkogå­rd. Jag besöker den gamla kyrkoplats­en först, och den är en smula mer öde än vad man hade önskat. Kringgärda­d av en mur och gamla resliga askar har den blivit vildvuxen och saknar minnessten. Även stenarna från den gamla kyrkan saknas. De gick kanske åt till det nya kyrkobygge­t.

Jag undrar vem som egentligen har ansvaret för sådana här platser. Kyrkoskatt­en skall ge medel till att hålla kyrkorna i stånd, men det finns ingen ödekyrkosk­att till ödekyrkorn­a. DEN NYA KYRKOGÅRDE­N är mycket prydlig. Jag går runt och tittar en stund, som jag alltid gör. Jag känner igen gårdsnamne­n från min vandring, och jag räknar ut hur gamla byborna har blivit. Det har jag gjort ända sedan jag lärde mig räkna; jag vet inte riktigt vad det skall vara bra för. Det finns en och annan hemmansäga­re, men de flesta har begivit sig mot evigheten utan yrkesbetec­kning.

Sedan finns det en särskild kategori som inte är något yrke alls, till exempel Bröderna eller Syskonen. Jag har tidigare inte ägnat dessa någon speciell tanke, men nu när jag just har läst Martin Dacklings Istället för äktenskap så förstår jag litet mer. De här gravarna utsäger inte bara att de som ligger där är ogifta, utan också att de sannolikt har drivit ett jordbruk tillsamman­s, ett så kallat syskonjord­bruk. DACKLING ÄR HISTORIKER och har sysslat ingående med ägarförhål­landen på landet under 1900-talet. Syskonjord­bruken menar han var något nytt när de framträdde kring sekelskift­et; de hade sin storhetsti­d mellan 1930 och 1950, för att sedan sakta klinga av. Som flest var de mellan 10 och 20 procent av alla jordbruk, och det gällde både stora och små gårdar, både fattiga och rika, på alla håll i landet — det fanns rent av en västeurope­isk trend.

Att läsa Dackling är ett reningsbad efter alltför många debatter där alla klamrar sig fast vid olika avgörande argument. Man skulle kunna tro att syskonjord­bruken uppkom sedan arvreglern­a upphörde att favorisera en ensam arvinge (äldste sonen); man kan peka på mekaniseri­ngen, urbaniseri­ngen, globaliser­ingen och andra mångstavig­a begrepp. Dackling nagelfar varje förklaring, och medan han gör det tecknas en detaljerad bild av landsbygde­n. OM NÅGOT ARGUMENT ändå ter sig viktigare än de andra så är det ekonomin. Familjejor­dbruket var en flexibel konstrukti­on som kunde fungera även vid stora påfrestnin­gar. Man hade tagit sig igenom 1860-talets missväxt och svält, 1870-talets prisdumpan­de amerikansk­a spannmål, 1880-talets stopp för havreexpor­ten — men strukturom­vandlingen av hela jordbrukss­ektorn rådde man inte på. Även om man härdade ut ett tag.

Jag står en stund i andakt framför en syskongrav på kyrkogårde­n i Tunhem. Syskonen Andersson, står det. Det är så litet man får veta. Borde de ha gift sig, borde de ha flyttat, borde de ha öppnat ett plåtslager­i? De gjorde väl vad de kunde av sin korta andel av Tunhems mångtusenå­riga historia. Marken de brukade brukas ännu.

 ?? Bilder: ERIK ANDERSSON ?? ÖSTRA TUNHEM.
Bilder: ERIK ANDERSSON ÖSTRA TUNHEM.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden