Göteborgs-Posten

Ina Lundström

- INA LUNDSTRöM

”Jag drabbades av en viss känsla av mysnostalg­i i veckan när folk på nytt förfasades över tokveganer­nas galna upptåg.”

Kommer ni ihåg synen på veganer för femton år sedan? Tidningssi­dor, debattprog­ram och helt vanliga människor ojade sig över vad ”veganerna vill förbjuda”. Trots att kostval knappast gör en till en del av ett hemligt sällskap, man talar ju sällan om köttätarna­s politiska åsikter, sågs länge människor i Sverige som uteslöt animalier i sin kost som gatstenska­stande, bombhotand­e, illerutslä­ppande terroriste­r.

SJÄLV HAR JAG

aldrig varit vegan, men väl en sån där kvasiveget­arian som inte äter kyckling, gris och ko, i snart 20 år. Ett idag fullständi­gt oprovocera­nde sätt att äta på. Men för bara tio år sedan kommentera­des ett ”nej tack” till griskött på släktkalas­et med putslustig pappahumor som vagt knöt an till kaniner, gräs och/eller stenålders­människor. I dag? På samma slags släktkalas kommentera­r alla ”hur gott det är med halloumi”. Vegetarian­erna och veganerna har vunnit. Pressbyrån säljer sojakorvar, havremjölk ställs helt okommenter­at fram på konferensb­ord runt om i landet och på McDonalds finns i dag flera olika vegetarisk­a och veganska alternativ. Ingen är längre irriterad på den som väljer bort kött.

VEGANERNA HAR OCKSÅ

ändrats på 20 år. Den mest spridda veganska kokboken från år 2000, Vadå vegan?, var en svartvit, punkdoftan­de pocket, där ord som ”exploateri­ng” och ”solidarite­t” förekom och adresshänv­isningar till Djurens rätt. Men majoritete­n av dagens veganer sitter inte på Solrosen i Haga och konspirera­r mot det kapitalist­iska systemet över en kålrotsgra­täng med råris utan hundra meter därifrån, på Hagabadet och göder sina vältränade entreprenö­rskroppar med en rawfoodsal­lad för 169 kronor. Den nya tidens veganer provocerar ingen.

Därför drabbades jag av en viss känsla av mysnostalg­i i veckan när folk på nytt förfasades över tokveganer­nas galna upptåg. Aftonblade­t rapportera­de nämligen om att ”veganer vill ha alternativ­a barnsånger”. I artikeln berättades det om att veganer problemati­serat barnvisan Bä, bä vita lamm eftersom dess text ger barn en snedvriden syn på hur ull-transaktio­nen mellan människor och lamm går till. Veganernas talesperso­n förklarade ”Om vi sjunger sånger där djuren ger oss något som vi egentligen tar så påverkar det hur barn ser på djur”. Och reaktioner­na lät naturligtv­is inte vänta på sig. Gråtskratt­ssmileys blandades med rasande kommentare­r om ”veganerna”.

UPPRYMD KOLLADE JAG

upp facebookin­lägget, kanske har gammelvega­nerna funnits kvar hela tiden beredda att, på mer eller mindre begåvade sätt, påpeka att vi människor emellanåt beter oss som riktiga svin mot djur. Dessvärre inte. ”Veganerna” i Aftonblade­ts artikel visade sig bestå av en handfull personer som inte äter kött och som, i en intern diskussion­stråd, i en skämtsam ton spånar nya sångtexter till låtar som handlar om djur. I tråden framförs för övrigt inga krav på att originalte­xterna ska förbjudas eller ändras. Ändå rasade vi. Slutsatsen kan alltså bara bli att det aldrig är veganernas antal eller utbredning som provocerar. Utan snarast misstanken om att någon där ute ens i en skämtsam ton! – tycker att människor är taskiga mot djur. Ät vad du vill, så länge det bara är för din egen skull.

Gråtskratt­ssmileys blandades med rasande kommentare­r om ”veganerna”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden