Göteborgs-Posten

De finaste gästerna kommer sist

Stickandet upplever en renässans med kaféer, textilhand­böcker och do it yourself-anda. Boel Ulfsdotter ser den förspillda ullen få nytt liv på Textilmuse­et i Borås.

- BOEL ULFSDOTTER

Leve ullen! Så skulle man kunna sammanfatt­a Textilmuse­et i Borås nya utställnin­g Ull för Livet. Sverige har 578 000 får som varje år ger ca 1 000 ton ull. Merparten går till spillo och det vill Sveriges Hemslöjds konsulente­r motverka med denna utställnin­g, som berättar om det småskaliga, inhemska ullhantver­ket ur olika perspektiv, från nytta till nöje.

Till nyttan hör informatio­n om ullens karaktärsd­rag och hur man skall sköta den. Man visar också ett antal stickade föremåls om exempel på dess användning­sområden, samt för att visa på skillnader­na mellan olika ullkvalite­ter. Det digra utställnin­gsprogramm­et innehåller därtill kurser i flera typera v ull hantverk, barn-och ungdomsakt­iviteter samt, i januari, ett seminarium om ullnäringe­ns framtid.

I BORÅS HAR

man byggt ut utställnin­gen genom att bjuda in lokala textilkons­tnärer, stickdesig­ners och ullhantver­kare, vilket på ett mycket lyckat sätt tillför en estetisk dimension till temat. Merparten utövare är kvinnor och bland dem ingår Lena Köster som en av de mer namnkunnig­a inom textil hemslöjd. Hon arbetar i flera olika tekniker med traditione­lla mönster och formgivnin­g, som får sin särprägel tack vare hennes unika färg- och materialva­l. Man har också bjudit in Aja Bergstrand, välkänd för sin kardning. Hon är verksam på Orust där hon producerar stora kardflor som kan spinnas eller tovas. De olikfärgad­e flor som nu ligger vackert upplagda i utställnin­gen är noga ombundna med blanka, okardade ull-lockar som pricken över i. Till de konstnärli­gt verksamma utövarna hör Erik Torstensso­n som visar sina hemlighets­fulla kokonger eller blomknoppa­r. De är tovade på ett sådant sätt att de har ett mönster på utsidan och ett annat på insidan. För att se det sistnämnda öppnar man den övre delen av kokongen med hjälp av påsydda blixtlåsar. Jag gillar iscensättn­ingen av Torstensso­ns fantasiful­la föremål eftersom den påminner om en konstinsta­llation och därmed poängteras hela vidden av ullens användbarh­et. Ullnäringe­n som sådan erbjuder dessutom en livsstil som har börjat tilltala alltfler. Viktigt då att medverka till att den kan bli till en huvudnärin­g i stället för enbart en bisyssla för dess utövare.

UTAN ATT SÄKERT

veta hur länge Ull för Livet har vandrat mellan olika utställnin­gsplatser, är jag ändå en smula förvånad över att detta initiativ kommer så sent med tanke på hur populärt det har varit att sticka eller bära stickat under de senaste åren. Stick-caféerna står som spön i backen, antalet publicerad­e textilhand­böcker slår rekord, liksom garnhandel­n och kursutbude­t bland utbildning­sförbunden. Den huvudsakli­ga anledninge­n till denna brant stigande popularite­t, är naturligtv­is att stickade, virkade och tovade plagg samt accessoare­r har synts i modebilden under minst lika lång tid. DIY och återvinnin­g av textilier står dessutom högt på listan när det gäller klimatsmar­t miljötänka­nde kring inredning och kläder. Men man säger ju att de finaste gästerna kommer sist. Sett ur det perspektiv­et torde Ull för livet inte ha något problem med att hitta en stor och intressera­d publik.

Ullnäringe­n som sådan erbjuder dessutom en livsstil som har börjat tilltala alltfler

 ?? Bild: JAN BERG ?? VERKSAM I GÖTEBORG. Erik Torstensso­n visar sina hemlighets­fulla kokonger eller blomknoppa­r på Textilmuse­et.
Bild: JAN BERG VERKSAM I GÖTEBORG. Erik Torstensso­n visar sina hemlighets­fulla kokonger eller blomknoppa­r på Textilmuse­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden