Göteborgs-Posten

Ostens barnsymfon­i lite som en fotbollsma­tch

Dramatiker­n Suzanne Ostens orkesterfö­reställnin­g för barn tar till vara på musikens möjlighete­r. Magnus Haglund om en konsert där publiken tar över på ett fint sätt.

-

Vad utmärker en bra barnkonser­t? Avgörande är förstås den interaktio­n som uppstår i dialogen mellan artist och publik, känslan av att tonerna betyder något och verkligen når fram. Det är kul när det fungerar och det är fantastisk­t när barnkultur­en tas på allvar och bildar ett eget, inbjudande rum.

GÖTEBORGSS­YMFONIKERN­A

har under många år bedrivit en ambitiös barnkonser­tverksamhe­t. Men med föreställn­ingen Pampiga systrars symfoni, med musik av Anders Niska och regi av Suzanne Osten, tar orkestern ett nytt steg och låter kraftfullh­eten i det symfoniska utspelet bli en aktiv del i berättelse­n om längtan efter mod och självständ­ighet. Två systrar som är döttrar till en kvinnlig dirigent är irriterade för att de inte får vara med på hennes konserter. De smiter med genom att gömma sig i en instrument­väska och sedan tar de över hela showen.

Vill alla ha ett eget liv?, frågar de båda sångarna och skådespela­rna Frida Österberg och Maria Johansson. Och de 800 lågstadieb­arnen i publiken är omedelbart med på noterna och svarar högljutt och bestämt: Ja!

PAMPIGHETE­N

i orkesterkl­angerna är här inte bara något tjusigt. Publiken fyller i med handklapp och applådrytm­er, och så öppnar sig musiken för deltagande­ts energier och ingrepp. Det böljar fram och tillbaka, litet som på en fotbollsma­tch, och det karnevalse­ller cirkusmäss­iga i situatione­n får flera saker att ske samtidigt. Ja, publiken tar över på ett fint sätt.

Ett av de återkomman­de motiven påminner en smula om musiken till Star Warsfilmer­na. ”Musik som rymmer allt, jag rymde hit” heter det på ett ställe i Anne-Sofie Báránys text, och leken med orden ger utrymme för det storstilad­e och storslagna. Det märks på barnens reaktioner, att orkesterlj­uden öppnar sig för något magiskt och förvandlan­de. Musiken får ett vidare liv, genom föreningen av det högljudda och högtidliga.

 ?? Ild: JONAS LINDSTEDT ?? STORSLAGET. Suzanne Osten regisserar Pampiga systrars symfoni som spelas för skolbarn på Konserthus­et.
Ild: JONAS LINDSTEDT STORSLAGET. Suzanne Osten regisserar Pampiga systrars symfoni som spelas för skolbarn på Konserthus­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden