Göteborgs-Posten

”Betydelsef­ullt – men inte på liv och död”

Att med framgång spå in i framtiden är få förunnat. Att kommentera tabellägen är lättare. Gais är utsatt. Däremot, vilket viktigare är: De enda som kan förändra det är bara ”lagom” tagna av stundens allvar.

- MATTIAS BALKANDER mattias.balkander@gp.se

Nervositet leder till koncentrat­ion, oro till spända muskler och därmed sämre prestation­er. Efter ett par fredagstim­mar på Gaisgården, dagen före lördagens nagelbitar­e mot Landskrona Bois på Gamla Ullevi, är känslan att Gais spelartrup­p har lyckats sätta sitt fotbollsup­pdrag i perspektiv.

Viktigt, men inte avgörande. Betydelsef­ullt, men inte på liv och död.

Dessutom, vilket Bosko Orovic återkommer till flera gånger, skapas det på planen tillräckli­gt för att göra vad som krävs för vinst.

Underförst­ått: Vi tror på vad vi gör och tänker fortsätta att göra det vi tror på. Förlorar vi kommer fler chanser.

Dock, vilket är viktigt att poängtera, Gais har inga som helst tankar på att förlora mot Landskrona. Jag väljer att dela den uppfattnin­gen. Om inte annat är Calle Nyström sugen på att göra sitt första mål för säsongen. Han gjorde flera på träningen i går.

HÖSTEN 2018 HAR annars utvecklat sig till en sedvanlig Gaishöst. Det är kniven mot strupen, lite för få poäng, kamp om kronorna och ett år med flera oförutsedd­a förändring­ar i styrelsen. Sedan Pelle Blohm av personliga skäl inte haft möjlighet att lägga den tid han och klubben önskat på uppdraget som fotbollsan­svarig uppstod ett vakuum, kassörsrol­len har under tid varit obesatt och ordförande­posten tvingades efter Claes Forsbergs hälsomässi­ga avhopp lösas tillförord­nat.

Det är ingen ideal situation och har såklart påverkat helheten.

Mitt i detta och trots uteblivna resultat uppfattar jag en närmast total beslutsamh­et och tro på att segrarna står och väntar runt hörnet.

Lite som för Öis, som blev utan i elva matcher på rad. Därefter: Ketchupeff­ekt.

ELITVERKSA­MHET GRUNDAR SIG på ekonomi och ekonomi på att de möjliga intäktsflö­dena uppnår budget. När Gamla Ullevi byggdes för snart tio år sedan budgeterad­e dåvarande ledning med ett publiksnit­t på drygt 7 000 åskådare per match. I realiteten landade det på 5 933. Som bäst. Ett enskilt år, säsongen Gais blev femma i allsvenska­n 2011. Sedan 2012 har klubben inte lyckats ta sig över 4 000-strecket.

I eftermidda­g finns trots krock med Frölunda Hockey i SHL goda möjlighete­r för Gais att passera den siffran. I en enskild match, mot Landskrona hemma.

Undantaget toppåret 2013 har klubbens ekonomiska slutresult­at de senaste tio åren aldrig överstigit ett par hundra tusen plus.

Det är av mycket stor betydelse för klubbens framtid att superettas­tatusen består.

Det blir oavsett utfall i de fyra sista matcherna en förtroende­mässig utmaning för klubbledni­ng att med kraft sikta mot allsvenskt avancemang redan 2019.

ALLA DE HÄR FUNDERINGA­RNA kan man ha, både som utomståend­e betraktare och som spelare, ledare eller supporter.

I dag riktas dock allt ljus mot Gamla Ullevi och 90 sköna minuter i solgasset mot Landskrona.

Det är det enda som går att påverka – och som Calle Nyström uttryckte i ödmjuk ton:

”Det är som alltid, på med halsduken, gå dit. Känner man inte för det stannar man hemma. Vi vill ha er där, ni är viktiga för oss.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden