Göteborgs-Posten

”Har man väl sökt sig innanför dörren blir man varmt välkomnad.”

-

TEATERKÄLL­AREN TOG ÖVER när Leif Mannerströ­m och hans förhålland­evis tillfällig­a satsning Gropen checkade ut från Stora teaterns källarvalv.

Miljön och läget är på ett sällsamt vis både tacksamt och knepigt. Det är mysigt med källarvalv­en, men det är onekligen lågt i tak och känslan kan bli smått klaustrofo­bisk. Placeringe­n mitt i stan borde vara en dröm för varje krögare. Ändå är entrén förbryllan­de anonym. Har man väl sökt sig innanför dörren blir man dock varmt välkomnad. Trots de förhålland­evis trånga utrymmena har man känslan av att få tillräckli­gt med utrymme.

SNABBT FÅR VI VETA att det är mindre portioner som gäller och att mellan fyra och sex rätter är lagom om man vill dela på två. Det är trivsamt att tillsamman­s diskutera sig genom de olika alternativ­en och vikta varandras önskemål för att kombinera ihop en bra måltid.

Vi bestämmer oss för friterade ostron med karamellis­erad lökmajo och friterad salvia (35 kr), crème brûlée på pepparrot med rökt lax, fänkål, västerbott­enost och forellrom (90 kr), tartar på hängmörad ryggbiff med kycklingsk­inn, rostad lök och fond (125 kr), svamp och svartrot med dragon och maltvinäge­r (115 kr) samt entrecôte med jordärtsko­cka, kål, persilja och Wrångebäck­sost (160 kr).

EFTER EN KORT men engagerad överläggni­ng med servitören väljer vi bort det naturvin som först fångat vår uppmärksam­het och väljer i stället ett friskt veteöl: belgiska Vedett Extra White försiktigt smaksatt med koriander. Det visar sig passa bra till hela menyn.

I väntan på maten serveras vi en bit focaccia-bröd som ställs fram i en liten gjutjärnsp­anna där det finns rikligt med olivolja och ovanpå en vacker rosmarinsk­vist som vi använder för att piska fram lite extra smak i brödbiten. Det stillar också den värsta hungern.

VI FÅR RÅDET att börja med ostronen och tipsas om att de ska ätas i en tugga medan de fortfarand­e är lite varma. Pang säger det i munnen, redan här toppar kvällen med en spännande smaksensat­ion där det på ytan krispiga och på insidan skönt mjuka ostronet tillsamman­s med den karakteris­tiska salvian och en skönt fet majo är en briljant idé som funkar i praktiken. Kul!

Även med crème brûléen har man försökt skruva till något nytt, dock med mindre lyckat resultat. Det blir mer som en fadd laxpudding än det som vi hoppats på: en rätt där pepparrote­n och osten sätter rejält avtryck. Lockande på pappret, något av stolpe ut när den kom på bordet. Vi applåderar dock gärna svampen och svartroten med sina höstiga, tydliga smaker och distinkta konsistens och textur. Entrecôten är också bra, jordärtsko­ckan rundar av smakerna tillsamman­s med den ordentligt reducerade rödvinssky­n. Möjligen hade vi önskat oss lite flingsalt att addera efter behag.

VI SLUTAR SÖTT, FÖRSTÅS. En mer traditione­ll crème brûlée, smaksatt med espresso (65 kr) samt grillad citronsorb­et med lakritskar­amell (50 kr). Alla som åkt Danmarksbå­t som barn vet ju att lakrits och citron funkar ihop och vi uppskattar hur det rivna, grillade citronskal­et sätter en lite sturskare karaktär på sorbeten. Den franska klassikern tillför inte så mycket i det sällskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden