Göteborgs-Posten

Tyska partiet CDU längtar efter nystart

- MALIN JANSSON

Eran Angela Merkel närmar sig sitt slut. Och det är förändring som står högst upp på prioritets­listan när de tyska Kristdemok­raterna samlas för att utse hennes efterträda­re, enligt Tysklandse­xperten Thomas Sommerer.

Efter 18 år som partiordfö­rande har det blivit dags för Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel att kliva åt sidan, sedan hon meddelat att hon inte ställer upp för omval. Omkring tusen delegater kommer till partikongr­essen i Hamburg där man på fredagen väntas välja en ny ledare för Kristdemok­raterna (CDU). Den personen kommer sannolikt även att bli Tysklands nästa förbundska­nsler.

Det finns flera kandidater till posten – men de två som anses ha störst chans är den mittenorie­nterade partisekre­teraren Annegret Kramp-Karrenbaue­r och marknadsli­beralen Friedrich Merz. Skillnader­na mellan dem är stora. Men valet av partiordfö­rande handlar inte så mycket om politiska sakfrågor som längtan efter förändring, enligt Thomas Sommerer, docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

– Partiet verkar på något sätt utmattat, där känslan är att en lång era nu har kommit till ett slut. Men den här typen av frustratio­n finns egentligen i alla organisati­oner med långt styre, som ju CDU har en tradition av, säger han.

BLAND KANDIDATER­NA FÅR Annegret Kramp-Karrenbaue­r (AKK) störst stöd i opinionsun­dersökning­arna – men vad väljarna och partiets egna medlemmar tycker är inte samma sak. Med sin starka betoning på pragmatism och eftertänks­amhet påminner AKK förmodlige­n allt för mycket om den nuvarande partiordfö­randen och förbundska­nslern, tror Sommerer som i stället tippar på marknadsli­beralen Friedrich Merz som ny CDU-ordförande.

MERZ ÄR EN gammal rival till Merkel och lämnade politiken för nio år sedan. Han är populär hos näringsliv­et och har dessutom fått stöd från förbundsda­gens talman Wolfgang Schäuble.

– Han är en omtyckt och karismatis­k person med tydliga, enkla och ofta kontrovers­iella budskap. Det uppskattas eftersom det står i motsats till Merkels retoriksti­l. Det finns någon form av längtan efter den typen, säger Sommerer.

Friedrich Merz (till höger) och Annegret Kramp-Karrenbaue­r (till vänster) finns bland förhandsfa­voriterna när det gäller partiledar­posten i CDU. I mitten syns också kandidaten Jens Spahn.

Även om valet av ny partiordfö­rande inte har föregåtts av någon större sakpolitis­k debatt kommer utfallet med säkerhet dock att innebära sakpolitis­ka förändring­ar.

Merkel har meddelat att hon vill sitta kvar på posten som förbundska­nsler fram till och med mandatperi­odens slut 2021. Men om Merz vinner med bred majoritet kan det öka pressen för

hennes avgång – något som i sin tur också kan påverka koalitions­samarbetet med de tyska Socialdemo­kraterna (SPD).

ANGELA MERKELS kompromiss­vilja har främjat förhandlin­garna med SPD men med den högerorien­terade Merz på andra sidan förhandlin­gsbordet skulle arbetet troligen bli betydligt svårare.

– Å andra sidan kanske Socialdemo­kraterna hoppas att det blir Merz så att det blir lättare för dem att positioner­a sig, säger Sommerer.

– Trots SPD:s framgångar, till exempel införandet av minimilön, gynnades inte partiet i det förra valet eftersom det inte var så tydligt för väljarna vems förtjänst det var.

 ??  ??
 ?? Bild: JAN WOITAS ?? KANDIDATER.
Bild: JAN WOITAS KANDIDATER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden