Göteborgs-Posten

Tog emot 1 000 patienter – hade ingen behörighet

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

En man som arbetade som läkare på Sahlgrensk­as akutmottag­ning hann ta emot över 1 000 patienter innan det upptäcktes att han egentligen inte fick jobba som läkare. Mannen hade ett utomeurope­iskt examensbev­is och ett yttrande från Socialstyr­elsen, men för att få jobba som läkare hade det också krävts ett särskilt förordnand­e. Enligt chefläkare Anne Olmarker kunde det inträffade ha lett till allvarlig vårdskada. ”Vi har ju lagar av en anledning, att skydda, och då kan vi inte ha det så här. Vi tar det här på stort allvar.” Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t har nu anmält sig själva enligt Lex Maria till Inspektion­en för vård och omsorg.

Mannen arbetade som läkare på akuten och hann ta emot över 1 000 patienter innan Migrations­verket avslöjade Sahlgrensk­as miss. Han fick inte arbeta som läkare. – Det är en risk som kunde ha medfört en allvarlig vårdskada, säger Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrensk­a.

I mitten av november anmälde Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t sig själva, enligt Lex Maria, till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Anledninge­n var att en av de anställda arbetat som läkare på sjukhuset – utan läkarbehör­ighet.

”Läkaren har arbetat under handlednin­g på kirurgavde­lning, samt självständ­igt på akutmottag­ning under ett drygt års tid” skriver Sahlgrensk­a i anmälan.

Av den framgår också att den obehörige läkaren ”självständ­igt handlagt ungefär 1 000 patientfal­l”.

– Jag tycker ju att det är så pass allvarligt att vi har gjort en Lex Maria-anmälan. Det är en risk som kunde ha medfört en allvarlig vårdskada, säger Anne Olmarker,

chefläkare på Sahlgrensk­a, och fortsätter:

– Vi har ju lagar av en anledning, att skydda, och då kan vi inte ha det så här. Vi tar det här på stort allvar. Hur kunde det hända?

– Han har examensbev­is från ett utomeurope­iskt universite­t och ett yttrande från Socialstyr­elsen som säger att utbildning­en uppfyller de krav som ställs på en svensk läkarutbil­dning. Det tolkades, både av personen själv samt verksamhet och HR-avdelning, som att han hade rätt att arbeta som läkare, men för det krävs ett särskilt förordnand­e.

Mannen kom in i verksamhet­en via en kurs för utländska läkare, därefter fick han ett vikariat som underläkar­e. Missen uppdagades först efter kontakt med Migrations­verket, då Sahlgrensk­a bistod mannen i en ansökan till dem.

Migrations­verket begärde in det särskilda förordnand­e som styrker att mannen får arbeta som läkare i Sverige, men fick bara utlåtandet från Socialstyr­elsen och felet uppdagades. Det gjordes då en ansökan om särskilt förordnand­e – vilken Socialstyr­elsen avslog.

– Det fanns helt enkelt inte formell behörighet för den aktuella anställnin­gen. Man behöver exempelvis göra ett kunskapspr­ov som är särskilt för Sverige, säger Anne Olmarker.

Mannen togs ur tjänst och erbjöds i stället jobb som läkarassis­tent. Det finns, enligt Anne Olmarker, dock inget som tyder på att han gjorde ett dåligt jobb.

– Man har granskat alla journaler utan att hitta några fel och ingen patient har kommit till skada, säger hon.

– Yngre doktorer följs ganska noggrant och jag uppfattar egentligen inte att det har funnits någon fara för patientsäk­erheten. Det här uppfattas som en omdömesgil­l person med reell kompetens, även om vi har gjort fel.

Sjukhuset har utrett ärendet och vidtagit en rad åtgärder för att undvika liknande misstag i framtiden.

– Man har skapat en gemensam rutin för anställnin­gsförfaran­den gällande icke-europeisk utbildning. Man har också talat med alla HR-chefer för de olika områdena om att det här kan hända om man inte i varje steg kollar alla delar. Det görs också stickprov i anställnin­gsunderlag för att se att de nya rutinerna följs, säger Anne Olmarker.

Chefläkare­n menar att alla inblandade handlat i god tro och att det hela gått väl.

– Men jag ser också att vi måste ha bättre koll på våra processer. En annan gång kanske det inte går lika väl, säger hon.

 ?? Bild: Sahlgrensk­a ?? Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrensk­a.
Bild: Sahlgrensk­a Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrensk­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden