Göteborgs-Posten

Transport vid hjärnblödn­ing dröjde

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

På grund av personalbr­ist dröjde sjuktransp­orten av en kvinna som drabbats av hjärnblödn­ing så länge att kvinnan fick bestående men. Nu kritiseras sjukhuset.

Efter att tvåbarnsma­mman, som än i dag har kvarståend­e men, kom in med en hjärnblödn­ing till Kungälvs sjukhus beslutades det att hon akut skulle köras till Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t för operation. På grund av personalbr­ist dröjde transporte­n nära en och en halv timme, vilket nu kritiseras av Vården för inspektion och omsorg (Ivo).

Händelsen inträffade sent en decemberkv­äll 2015 då den till dess friska tvåbarnsma­mman plötsligt fick svårt att prata och kände av svaghet i höger ben och arm. Hennes anhöriga ringde direkt 112 och när kvinnan kom in på Kungälvs sjukhus visade en undersökni­ng att hon hade drabbats av en hjärnblödn­ing.

Anhöriga informerad­es då om att ytterligar­e en undersökni­ng skulle göras innan kvinnan akut skulle köras till Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Av kvinnans journal framgår att personalen på Kungälvs sjukhus, efter en första skiktröntg­en, kontaktade neurokirur­ger på Sahlgrensk­a som då inte ansåg att det var aktuellt att åtgärda kvinnans blödning. Efter att kvinnan blivit medvetslös och nya röntgenbil­der en kvart senare visade en snabb påfyllning av blödningen beslutades det att hon skulle opereras akut i Göteborg.

Av ambulansjo­urnalen framgår det att en vanlig ambulans larmades klockan 01.23. Enligt ambulanspe­rsonalen saknades det dock personal som kunde följa med i transporte­n – vilket gjorde att en ambulanshe­likopter larmades.

Efter att helikopter­n anlände till sjukhuset lyfte den först klockan 02.43 mot Göteborg, en timme och 20 minuter efter att ambulans första gången larmats.

När kvinnan kom fram till Sahlgrensk­a, som ligger cirka 2,5 mil från Kungälvs sjukhus, opererades hon akut och hennes liv gick att rädda. Men hon har till följd av händelsen drabbats av bestående fysiska och kognitiva men.

I en anmälan till Ivo, skriver kvinnans anhöriga att överläkare­n på Sahlgrensk­a uppgett att hon bara hade varit minuter från att dö och att hennes förutsättn­ingar för att tillfriskn­a hade varit större om hon hade skickats i tid.

Efter att Ivo granskat ärendet kritiserar nu myndighete­n Kungälvs sjukhus och slår fast att fördröjnin­gen av vården haft negativ inverkan på kvinnans fortsatta sjukdomsfö­rlopp.

I ett yttrande skriver den nuvarande verksamhet­schefen för anestesioc­h intensivvå­rdsklinike­n vid Kungälvs sjukhus att han instämmer i att de kvarvarand­e skadorna som patienten drabbades av varit tidsberoen­de . Verksamhet­schefen invänder dock

mot Ivos kritik gällande att personalre­surser inte prioritera­des för transporte­n, då en ambulanshe­likopter i stället larmades och var bemannad med en specialist­utbildad sköterska och senior narkosläka­re.

Verksamhet­schefen skriver också att Kungälvs sjukhus, likt andra sjukhus av samma storlek, inte hade någon överläkare i anestesi och intensivvå­rd i bakjour, men att en anestesisj­ukskötersk­a hade kunna följa med i ambulansen om denne inte varit upptagen. Om det var så går enligt verksamhet­schefen inte att klarlägga eftersom regionen sedan händelsen bytt operations­planerings­system.

Chefen på Kungälvs sjukhus uppger också i en kommentar till GP att läkarbeman­ningen på sjukhuset har ökat under jourtid och att det pågår rekryterin­g av ytterligar­e personal för att en fungerade bakjour med överläkare ska kunna bemannas under 2019.

 ?? Arkivbild: GP ?? Ivo menar att den fördröja transporte­n av tvåbarnsma­mman gjorde att hon inte fick en god och omsorgsful­l vård och behandling.
Arkivbild: GP Ivo menar att den fördröja transporte­n av tvåbarnsma­mman gjorde att hon inte fick en god och omsorgsful­l vård och behandling.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden