Göteborgs-Posten

Film i Väst får sina pengarna

- Carl Moberg carl.moberg@gp.se Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

V och MP har ändrat sig avseende bråket mellan Göteborgs stad och Film i Väst, vilket betyder att bolaget nu får de verksamhet­spengar som tidigare strukits.

Det som föranlett det är att vi faktiskt har fört en dialog med parterna. DANIEL BERNMAR (V)

Det kan vara paus i det uppmärksam­made filmbråket mellan Göteborgs stad och Film i Väst. Under onsdagen ändrade sig V och MP, vilket innebär att det regionala bolaget nu får sina pengar.

Under onsdagen skulle kommunstyr­elsen besluta om Göteborgs stads filmsatsni­ng. Där ingick att kommunens årliga bidrag på 5,5 miljoner till Film i Väst skulle strykas och istället omfördelas till andra aktörer.

Förslaget har sedan tidigare röstats igenom i kulturnämn­den vilket triggade en stark reaktion från Film i Väst. Det regionala bolaget hörde av sig till filmproduc­enter och uppmanade dem att inte samarbeta med Gothenburg Film Studios.

– Vill de inte vara med får det bli någon slags konsekvens­er. Då får vi prioritera andra platser i regionen och andra studios, vi är ju ändå en regional filmfond. Det är vad vi har signalerat till de producente­r vi samarbetar med, sade Mikael Fellenius, vd Film i Väst, till GP då.

Utspelet utmynnade även i en debatt där både filmarbeta­re och politiker deltog. Men när det väl var dags för omröstning i kommunstyr­elsen visade sig debatten ha kommit väl tidigt.

Kommunstyr­elsen röstade nämligen på ett yrkande från Alliansen som innebär att omfördelni­ng avslås, Film i Väst får sina pengar för 2019 och att frågan om bidraget ska tas i dialog med bolaget och regionen inför 2020.

– Pengarna kommer nu att fördelas. De här pengarna var avsatta till film så det är inget som skärs bort. Film i Väst har möjlighet att fortsätta med mer verksamhet, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

Hon menar att den stora frågan nu är att återuppta dialogen med regionen. Där får hon också uppbacknin­g från sin Allianskam­rat Axel Josefsson (M), som snart tillträder som kommunstyr­elsens ordförande.

– Jag tror varken filmsatsni­ngarna eller kulturen tjänar på att vi är i konflikt med regionen, säger han.

Men för att få igenom sitt yrkande behövde Alliansen stöd. Det fick de också från Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet, trots att partierna röstade för att omfördela medlen när frågan var uppe i kulturnämn­den.

– Vi valde att gå med på Alliansens yrkande eftersom det är otroligt viktigt för regionens kulturutve­ckling att vi har en välfungera­nde kvalitet på filmskapan­det, säger Karin Pleijel (MP).

Efter att Martin Wannholt (D) och Lars Hansson (SD) avstått från att rösta stod därför Socialdemo­kraterna själva kvar på sidan som är för omfördelni­ngen.

– Jag kan inte riktigt svara för V och MP, varför de har bytt fot. Vår bedömning från början har varit att vi inte har sett hur de här pengarna går tillbaka till staden och våra produktion­er här, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Den avgående kommunstyr­elseordför­anden säger också att hon anser att Film i Västs agerande i frågan har varit anmärkning­svärt.

En åsikt hon delar med Vänsterpar­tiets Daniel Bernmar.

– Att Film i Västs vd agerar på det sättet är ytterst anmärkning­svärt. Det borde föranleda en diskussion politiker emellan, i regionen och staden, där jag utgår från att stadens politiker kommer att rikta skarp kritik mot hur Film i Väst valt att agera.

Men att Mikael Fellenius utspel skulle ha påverkat Vänsterpar­tiet att svänga i frågan menar han är fel.

– Det som föranlett det är att vi faktiskt har fört en dialog med parterna. Inte uttalanden från Film i Västs vd, säger Daniel Bernmar.

Mikael Fellenius själv anser att kommunstyr­elsen fattade ett klokt beslut under onsdagen. Men Daniel Bernmars uttalande vill han inte kommentera.

”Det viktiga är att vi kommer framåt i en konstrukti­v dialog med Göteborg. Vi vill att Göteborg ska vara med VGR i Västsvensk filmproduk­tion”, skriver han i ett sms.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden