Göteborgs-Posten

Låt dansk liberalism inspirera

Danmarks tre liberala partier har alla hittat sin specifika nisch och profil i det politiska landskapet. Det kan bli en lärdom för de svenska motsvarigh­eterna.

- Svend Dahl Liberala Nyhersbyrå­n

I den lilla staden Skjern i västra Jylland har statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens liberala parti Venstre med 34,2 procent av rösterna i folketings­valet ett av sina starkaste fästen. Den som vill förstå dansk politik har goda skäl att börja i Skjern, eller närmare bestämt med stadens mest kände, men fiktive, son: Huvudperso­nen i tv-serien Matador, företagare­n Mads Skjern.

När Skjern i seriens första avsnitt kommer till den fiktiva småstaden Korsbaek på Själland i slutet av 1920-talet ser han möjlighete­n att utmana stadens klassiska, men misskötta klädekiper­ing. Han gifter sig med grishandla­rens dotter, men motarbetas av stadens fina familjer, med bankfamilj­en Varnaes i spetsen. Successivt bygger han upp en framgångsr­ik affärsverk­samhet, och har när serien slutar två decennier senare nyligen tagit flyget över Atlanten för att studera vad han ser som framtiden inom handeln – snabbköpet.

Från entreprenö­ren Skjern och grishandla­ren Larsen till familjen Varnaes och den kulturradi­kale läkaren Hansen är Matador en skildring av borgerligt småstadsli­v, där företagand­et är en självklar del. Om Sverige är ett land som politiskt definieras av ingenjörer och välorganis­erade metallarbe­tare, är Danmark ett land präglat av bönder och småföretag­are.

Som statsvetar­en Ann-Sofie Dahl för några år sedan konstatera­de i boken “Matadorlan­det” är det verklighet­ens motsvarigh­eter till Korsbaek som fortsätter att definiera danskt samhällsli­v. Denna samhällsst­ruktur har lagt grunden för en stark liberal tradition av individual­ism och småskaligh­et, med en betydande misstro mot den politiska makten i Köpenhamn. Det är en liberal tradition som också avspeglas i att tre av folketinge­ts nio partier beskriver sig som liberala.

Regeringsp­artiet Venstre har sina rötter bland de liberalt sinnade bönder som spelade en avgörande roll för den danska demokratin­s genombrott. Med en stark förankring i landsbygde­ns folkrörels­er, men också i frikyrklig­heten, finns det likheter både med det svenska Centerpart­iet och med det frisinne som länge var en viktig del av Folkpartie­t. I Korsbaek är det partiet för den frikyrklig­t uppfostrad­e jyllänning­en Skjern såväl som för grishandla­rens affärssinn­ade fru Katrine.

Under lång tid konkurrera­de Venstre med Konservati­ve, familjen Varnaes parti, om att vara största parti på den borgerliga sidan, men är sedan 20 år tillbaka väsentligt större. Idag talar allt fler om att Venstre efter att ha varit den dominerand­e kraften i dansk politik sedan början av 2000-talet har regerat sönder sig och måste hitta tillbaka till sin ideologi.

Inte minst finns det de som menar att samarbetet med Dansk Folkeparti inneburit att den liberala profilen kommit i skymundan. Samtidigt pekar andra på hur den restriktiv­a invandring­spolitiken handlar om att värna det danska kulturellt liberala samhällsby­gget.

Radikale Venstre bildades i början av 1900-talet som en utbrytning ur Venstre och har alltid varit bärare av en borgerlig kulturradi­kalism som i Korsbaek represente­ras av exempelvis doktor Hansens engagemang för jazz och bankdirekt­ör Varnaes svägerska Elisabeth Friis som tar ställning för fri abort.

I dag har partiet sina starkaste fästen bland akademiker i storstäder­na och ser Frankrikes president Emmanuel Macron som en inspiratio­nskälla. RV var under lång tid den självklara vågmästare­n i dansk politik, men har på senare år framförall­t gjort politiska avtryck genom att driva liberal ekonomisk politik i S-ledda regeringar.

Folketinge­ts tredje liberala parti, det relativt nybildade Liberal Alliance, har hittat sin roll i det danska politiska landskapet som ett marknadsli­beralt idéparti. I takt med att både Venstre och Konservati­ve kommit att lägga allt mer vikt vid migrations­och integratio­nsfrågorna, förlorade de två partierna mycket av sitt historiska fokus på sänkta skatter och företagand­e. Det har lämnat fältet fritt för LA, som sedan 2016 ingår i regeringen, att med en tydlig skattesänk­arprofil ta nischen som partiet för dagens motsvarigh­eter till Mads Skjern.

Sverige är inget matadorlan­d. Men det politiska och parlamenta­riska självförtr­oende som utmärker dansk liberalism finns det all anledning för svenska liberaler som söker en tydligare identitet att låta sig inspireras av.

Det gäller oavsett om man lockas av Venstre och tanken på hur ett brett och folkligt förankrat liberalt parti kan bli en politiskt dominerand­e kraft eller om man som Radikale Venstre och Liberal Alliance vill hitta nischposit­ioner som gör det möjligt att genom samarbeten åt vänster eller höger genomföra liberal politik.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Danmarks liberala partier har gått en annan väg än deras svenska motsvarigh­eter.
Bild: Johan Nilsson Danmarks liberala partier har gått en annan väg än deras svenska motsvarigh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden