Göteborgs-Posten

Nu ska 400 000 baddare bakas

-

Det avlånga skumkexet med överdrag av mörk choklad har sedan decennier en speciell plats i kungälvsbo­rnas hjärtan.

Då produktion­en för att baka baddarna är resurskräv­ande säljs inte kexet längre i vanliga butiker, utan bakas numera bara vid enstaka tillfällen för att säljas i fabrikens så kallade bräckbod.

När baddarna säljs brukar köerna ringla långa utanför fabriken och i samband med att Göteborgs kex under torsdagen fyller 130 år så har Orkla, som driver verksamhet­en, bestämt sig för att under tre dagar baka 400 000 färska baddare.

– Det blir 40 000 påsar och det är alltid uppskattat från både vår personals och våra kunders sida när vi bakar baddare. Det är ett otroligt uppskattat bakverk i Kungälvsoc­h Göteborgso­mrådet och många reser också långväga för att köpa dem, säger Orklas kommunikat­ionschef Ulrika Sten.

baddarna kommer att börjas säljas under fredagen och fram tills att de tar slut.

– Vi började baka i dag. Senaste vi bakade baddare var i februari och då tog de slut under måndagen, men då hade vi extra öppettider under både fredagen och lördagen, men som vanligt stängt under söndagen, säger Ulrika Sten under onsdagen.

Hon berättar att det inte finns någon gräns för hur många baddare en kund får köpa, men att fabriken gärna ser att påsarna räcker till så många som möjligt.

– En del köper två påsar andra kommer hit och köper 30. Visst får man bunkra på sig, men vi hoppas samtidigt att de ska räcka till så många som möjligt, säger Ulrika Sten.

Samtidigt som baddarna lokalt är en extremt uppskattad produkt är kexets framtid hotad. 2022 flyttar Kexfabrike­n till Riga i Lettland.

Enligt Orkla beror beslutet på att Kexfabrike­ns geografisk­a läge i Kungälv gör det svårt att utveckla verksamhet­en. Fackförbun­det Livsmedels­arbetarefö­rbundet har dock riktat starkt kritik mot beslutet och menar att andra faktorer ligger bakom flytten.

– Att ha kvar produktion­en i Sverige har aldrig funnits som ett alternativ (för Orkla). Den kompetens och lojalitet som finns i Kungälv har man slagit dövörat till och de väljer bara att se till de lägre lönerna i Lettland, var förbundsor­dföranden Eva Guovelin kommentar efter att det slutgiltig­a beslutet fattades i somras.

baddarna bakas får följa med till Riga eller om det kommer att byggas en ny i fabriken i Lettland har det ännu inte tagits beslut om enligt Ulrika Sten.

Någon risk att veckans bakning blir den sista någonsin av baddare finns det däremot inte enligt kommunikat­ionschefen.

– Flytten ligger fortfarand­e flera år framåt tiden och jag tror att vi kommer att baka baddare flera gånger till. Vi brukar baka dem minst en gång per år och det tror jag att vi kommer fortsätta att göra, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden